Громада УПЦ допомогла знайти на Волині хліборобське поселення, якому 7 тис. роківУперше на Волині археологічні розкопки ініціювала громада села на чолі з настоятелем церкви Святої Параскеви (УПЦ (МП) у Ратневі отцем Онуфрієм, яку підтримав керівник місцевого господарства Віктор Шумський. Роботу археологів треба оплачувати, понад те церковна громада забезпечила їм харчування та тимчасовий прихисток, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Уже другий місяць тривають роботи. Навколо Ратнева науковці знайшли чимало пам’яток різного періоду: від кам’яного віку до поховання десятьох червоноармійців часів Другої світової війни. Наразі досліджують багатошарове поселення на березі річки Чорногузки. За переказами там, де нині урочище Городок, колись було містечко.

--  На цьому поселенні знайшли кілька різних господарських та житлових об’єктів. Дослідивши рів навколо нього, виявили кераміку милоградської та лужицької культур ранньозалізного віку, — розповідає представник ДП «Волинські старожитності» Віталій Ткач. -- Милоградська культура для Волині -- щось дивне, бо її пам’ятки зосереджені вздовж річки Горині та в Білорусі. До того ж кераміка дуже схожа на межановицьку. Можливо, це і є об’єкт межановицької культури, яку витіснили носії тшинецької.

У розкопках беруть участь студенти історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, які проходять археологічну практику. Керує ними кандидат історичних наук Сергій Теліженко. Родом із Луганська, він з 2006 року працював у Кримському відділенні Інституту археології.

-- Можемо тільки припускати, коли існувала ця культура -- 5200 чи 5500 років до нашої ери, -- каже Сергій Теліженко. -- Тому було б непогано розв'язати ці питання хоча б на волинському рівні. Це цікаво і європейським дослідникам, бо її пам’ятки тягнуться ледь не до Атлантики.

Знахідки які виявили біля Ратнева, належать до таких періодів як палеоліт, неоліт (культура лінійно стрічкової кераміки), мідний вік, бронзовий вік (межановицька та тшинецько–комарівська культури), ранньозалізний вік (милоградська та лужицька культури), ранні слов’яни ІХ — середина ХІ століття, давньоруські матеріали ХІ-ХІІ століть.

Теги: