Рада при Міноборони схвалила Положення про капеланську службуРада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України 29 серпня розглянула проект Положення про службу військового духовенства (капеланства) у Збройних Силах України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Представники конфесій взяли за основу розроблений Міністерством нормативний документ та сформулювали свої пропозиції до завдань, порядку створення та функціонування капеланської служби в Українському війську.

Основні новації та опрацьовані поправки до проекту Положення представив старший офіцер Відділу роботи з громадськими, релігійними організаціями та шефських зв`язків Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони України полковник Руслан Коханчук.

Запрошений на засідання Радник Прем’єр-міністра України Віктор Єленський пояснив мету, з якою Кабінет Міністрів видав Розпорядження про створення служби військового духовенства (капеланської служби).

“Уряд має намір не просто легалізувати теперішню душпастирську опіку та відвідування священиками військових частин, але створити повноцінну капеланську службу. І зробити це так швидко, як це можливо, на що мусять бути спрямовані зусилля усіх дотичних міністерств”, – наголосив урядовець.

В обговоренні взяли участь представники Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), Української Греко-Католицької Церкви та Римсько-Католицької Церкви. Перед цим представники усіх членів Ради долучились до опрацювання проекту Положення у форматі робочій групі.

Свої пропозиції надали також голова Громадської ради при Міністерстві культури України Юрій Решетніков та виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

Очікується, що найближчими тижнями Положення про службу військового духовенства (капеланства) у Збройних Силах України буде затверджене Міністерством оборони України.

Відповідно до орієнтовних розрахунків для душпастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України потрібно до 180 військових священиків (капеланів), з якими планується укласти трудові контракти. Також проект Положення передбачає залучення позаштатних священиків до задоволення релігійних потреб військових.

Теги: