На Рівненщині за допомогою ікони відтворили трон князя Костянтина ОстрозькогоНа Рівненщині представили унікальний експонат – княжий трон із автентичних елементів періоду ХVІ століття. На те, щоб його відтворити, знадобилося декілька десятиліть. Деталі, які використовували тогочасні майстри, нині велика рідкість, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Типове Рівне.

Автор проекту, мистецтвознавець Микола Бендюк розповів, що він мав намір реконструювати трон Костянтина Острозького, видатного полководця, який ставав переможцем на полі бою 33 рази.

«Якось я був у Дубенському замку і звернув увагу на крісло в стилі псевдоготики кінця ХІХ століття. В експозиції його означили як трон. Для туриста такий об’єкт, звісно, цікавий. Однак, це явне псевдо. Тоді й виникла ідея дізнатися, як у дійсності виглядав трон та спробувати реконструювати його, – розповідає Микола Бендюк. – Декілька років тому я вже презентував відновлений трон. Він був виготовлений із автентичних деталей ХVІІ століття і міг би належати Василю-Костянтину Острозькому, а потому і Янушу Острозькому».

На Рівненщині за допомогою ікони відтворили трон князя Костянтина ОстрозькогоЗагалом на цю роботу знадобилося майже 30 років. Натомість знайти елементи, які використовували майстри ХVІ століття, за часів князя Костянтина Остозького, було ще важче. Це велика рідкість, зазначає мистецтвознавець.

«Мені вдалося відшукати спинку трону і дві колони. Крім цього, я знайшов опис, який свого часу зробив один колекціонер зі Славути. Він збирав предмети князів Острозьких. Згодом трон передав Волинському давньосховищу. Потім його залізницею доправляли в Харків, однак не довезли – вагони почали бомбити. Що сталося з троном – невідомо. Однак колекціонер описав його. Зокрема, йшлося про поручні у вигляді риб-дельфінів. Згодом я знайшов автентичну ікону Богородиці початку ХVІ століття. Там був зображений такий трон. Принт із цієї ікони я заніс до різьбяра. Він відтворив поручні, а також передню частину трону, аби вона стилістично відповідала спинці», – розповів Микола Бендюк.

Трон був готовий майже рік тому. Однак мистецтвознавець вирішив представити його загалу в Острозі до 500-річчя битви під Оршею.

Теги: