29 вересня представники провідних українських Церков взяли участь у державних вшануваннях жертв нацизму розстріляних в урочищі Бабин Яр у 1941 -1943 роках. Очолив покладання квітів до головного пам'ятника у Бабиному Яру Президент України Петро Порошенко, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

У вшануванні також взяли участь прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, урядовці, очільники Церков та релігійних організацій України.

Серед учасників заходу був єпископ Броварський Феодосій (Снігірьов), вікарій Київської митрополії УПЦ (МП).

Жертв розстрілів вшанували хвилиною мовчання. Опісля офіційних державних вшанувань Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет разом з митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Білоцерківським Епіфанієм (Думенко), єпископом Богданом (Дзюрахом), секретарем Синоду єпископів УГКЦ, єпископом Вишгородським і Подільським Української Автокефальної Православної Церкви Володимиром (Черпаком) поклали квіти до символічної могили 621 розстріляного у Бабиному Яру члена Організації українських націоналістів (ОУН), які у часи Другої світової війни організували у Києві українське антинациське підпілля, серед очільників якого була була і поетеса Олена Теліга. Архієреї спільно помолилися біля хреста Олени Теліги за спокій знищених жертв нацизму.

По закінченні заупокійної молитви глава УПЦ КП поспілкувався із журналістами та зазначив, що Бабин Яр є яскравим свідченням і застереженням для новітніх окупантів. Так як був знищений нацизм - так само будуть знищенні і новітні вбивці, новітні агресори. "Не зважаючи на те, що німецька армія була сильною, Господь подолав її. Не зважаючи на те, що російська армія (зараз) сильніша, але оскільки це агресор - то Господь переможе і їх", - зазначив Предстоятель Київського Патріархату. Також він закликав посилено молитися за спасіння душ всіх замучених жертв.

Під час німецької окупації Києва німецьким військами у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів мирного населення і військовополонених Сирецького концентраційного табору. 29 вересня 1941 року у Бабиному Яру почались масові розстріли мешканців міста - за два дні було вбито 33 771 тисячі євреїв (не рахуючи дітей до 3-х років, яких розстрілювали, але не рахували). Найбільш достовірною цифрою жертв Бабиного Яру вважається - близько 100 тисяч осіб (згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва), оприлюднена під час Нюрнберзького процесу.

Теги: