Про українську євангельсько-реформатську церкву розповідає нова виставка львівського Музею історії релігіїСтворена у Львівському музеї історії релігії міні-виставка «Українська євангельсько-реформатська церква: історія і сучасність»  –  це  розповідь про одну з релігійних організацій Галичини, становлення якої відбулося в 20 – 30 -ті роки ХХ століття, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Матеріали виставки походять із різних фондових груп. В експозиції представлено  фотографію 1935 року проповідника, професора Блумфільдської семінарії Василя Кузіва з членами громади, учнів недільної школи УЄРЦ села Степані (Рівенщина) з учителями (1939 рік). Численні фотографії  висвітлюють  сучасне життя церкви: засідання синоду, проведення таїнства хрещення, обряд ординації (рукопокладення), нові храми,  церковні громади тощо.

Привертає увагу «Книга хвали» – збірка псалмів і духовних пісень, які члени церкви  використовують і сьогодні. Металева чаша, виготовлена у 20-х роках ХХ століття, і чаша з тарелем – слугують під час святої євхаристії.

Серед експонатів виставки є рукопис спогадів пастора УЄРЦ Филимона Семенюка, брошура українського пастора Володимира Боровського «Теодосій Довгалюк» про життя і працю пастора, якого арештували 1939 року й стратили; журнали «Євангельський ранок», часопис «Євангельська правда», інші матеріали.

Організатори зазначають, що протестантизм є невід’ємною складовою релігійної історії українського народу: середовище  УЄРЦ, як і інших протестантських церков, активно використовує національні обрядові традиції під час молитовних зібрань, релігійних свят; спостерігається повернення до української мови у проповідництві та общинному житті.

Виставка триватиме півтора місяця.

Теги: