У День гідності та свободи, які оголошені в Україні 21 листопада, у Києві під час офіційного візиту віце-президента США Джозефа Байдена його дружина доктор Джилл Байден відвідала Центр підтримки сім’ї та дітей Адвентистського агентства допомоги та розвитку (ADRA) в Україні, де зустрічалася з переселенцями зі сходу країни, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Адвентистів сьомого дня.

На зустрічі з доктором Байден були присутні представники міжнародних гуманітарних організацій, з якими безпосередньо співпрацює ADRA в Україні: директор Регіональної місії агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джед Бартон, координатор системи ООН в Україні та Постійного Представника ПРООН в Україні Ніл Вокер та інші.

Джилл Байден у своєму виступі поділилася враженнями від спілкування з переселенцями зі сходу України — сім’єю Світлани та Олега: «Від цієї зустрічі розривається серце... Багато хто з переміщених осіб не має навіть тимчасового житла. За умов, коли насувається зима, ця трагедія може перетворитися на кризу, якщо ми не діятимемо всі разом... Уряди та громадянське суспільство, українці та їх друзі з усього світу, повинні діяти як одна команда, одна гуманітарна місія».

Доктор Байден подякувала присутнім за те, що вони турбуються й надають необхідну допомогу тим, кому вона зараз потрібна.

Сім’я переселенців, з якою зустрілася Джилл Байден — Світлана та Олег з Донецька, а також їхні діти, вже 4 місяці проживають на території Центру підтримки сім’ї та дітей. Джилл поцікавилася в подружжя, хто їм допоміг, як вони знайшли це приміщення та які в них плани на майбутнє. Переселенці розповіли про своє життя на колишньому місці — Світлана працювала викладачем психології в Донецькому національному технічному університеті, а також, маючи ще й консерваторську освіту, займалася з музично обдарованими дітьми, викладала в музичному училищі. Її чоловік Олег, теж з консерваторською освітою, займався меблевим бізнесом. За словами цих людей, Адвентистська церква їм допомогла влаштуватися у Києві і реалізовувати свій творчий потенціал. Зараз Світлана викладає музику як репетитор, а робота Олега пов’язана з меблями. Їх діти — 13-річна Катерина та 12-річний Андрій ходять в школу, донька в цьому році також закінчує художню школу й планує в майбутньому вступати до вузу. Подружжя організовує благодійні концерти, зокрема для переселенців.

Зараз у Центрі підтримки сім’ї та дітей одночасно перебуває 5 сімей. Загалом Центр здатен прийняти до 20 сімей. За останні півроку він надав притулок терміном від 1 дня до 4 місяців та допомогу в подальшому поселенні близько 400 сім’ям.

Коли доктор Байден спілкувалася з Світланою, Олегом та їх дітьми, в актовій залі Центру представники міжнародних гуманітарних організацій поділилися інформацією з громадськістю щодо діяльності цих благодійних агенцій через військові дії на сході України.

Так, USAID оголосила про свій внесок у сумі 3 мільйонів доларів США до Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН з метою проведення термінових заходів в Україні, аби забезпечити допомогу 120 тис. громадянам, які потерпають від військового конфлікту.

Ніл Вокер переконаний, що «ситуація в Україні відмінна від Афганістану і за певних дій та достатніх ресурсів можливо заново запустити двигун промисловості Донбасу та зробити значний поступ у розв’язанні кризи».

Джонатан Даффі, президент АDRA, презентував роботу агентства в 130 регіональних представництвах у різних країнах світу завдяки звитяжній праці штату з 5 000 працівників та 15 000 волонтерів. За час діяльності АDRA (30 років) 21,7 млн осіб відчули результативність роботи агенства у сфері продовольчого забезпечення, медицини, водопостачання, мікрофінансування. Він звернув увагу, що хоча його і «вражає відкритість пересічни українців і їх бажання допомогти своїм співвітчизникам, та наслідки гуманітарної кризи переважають власні ресурси, тому, на жаль, в агенції на Україні попереду ще багато роботи».

На сьогодні, в Україні мешкає понад 440 тис. внутрішньо переміщених осіб, з них 120 тис. осіб – внутрішні переселенці, ті, хто повертається до своїх домівок, а також мешканці територіальних громад у зоні конфлікту, 490 тис. осіб виїхали до сусідніх країн.

Спільними зусиллями Церкви адвентистів сьомого дня, АDRA та телеканалу «Надія» організовано благодійний проект «Східний ангел» для допомоги постраждалим від збройного конфлікту. На сьогодні в рамках цього проекту українці зібрали 505 103 гривні фінансової допомоги. Також зібрано й доставлено 200 тон гуманітарного вантажу — продукти харчування, одяг, засоби гігієни, предмети першої необхідності, медикаменти. Організовано 13 волонтерських будівельних бригад з мешканців західної України та інших територій, які власним коштом відбудовують соціально важливі будівлі — школи, лікарні тощо.

Теги: