Виставка «Два метри вглиб історії» стартувала у Софії Київській24 грудня на першому поверсі у виставковій залі пам’ятки архітектури XVIII ст. Софійська Трапезна (Тепла Софія) Національного заповідника «Софія Київська» відкривається виставка «Два метри вглиб історії». Експозиція присвячена новітнім матеріалам розкопок на території Софійського заповідника, які протягом 2013-2014 років проводяться археологами заповідника спільно з науковцями Інституту археології НАН України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Ці дослідження здійснювались з метою з’ясування стану збереженості культурного шару на території садиби Софійського собору у м. Києві та перспектив подальших археологічних розкопок і музеєфікації залишків давньоруського храму ХІ ст. відкритого ще у 1909-1910 рр. на території Митрополичого саду.

Серед знахідок фрагменти фрескового розпису ХІ-ХІІ ст. з графіті, будівельний матеріал кінця Х-ХVІІІ ст., візантійська монета, свинцева  актова печатка, ключі від давньоруських навісних замків. Унікальними є скляні диски для виготовлення мозаїки.

Численні знахідки, що були відкриті археологами в потужному шарі землі до двох метрів, відбивають історію давньої частини Києва.

Виставка експонуватиметься до початку вересня 2015 року.

Теги: