Студенти-католики поставили вертеп для військових на Донбасі23 студенти Українського католицького університету різдвяним вертепом привітали українських військових в Харкові та Краматорську, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Юрій Мурин, організатор святкової вистави розповідає, що Студентське братство УКУ щороку їздить з вертепом на Схід чи Південь України. “Декілька років тому, ми робили традиційні різдвяні вертепи, їздили з ними в Одесу, Київ, намагалися популяризувати наші традиції. Сьогодні кардинально змінився час. Ми повинні підтримувати військових, показувати, що пам'ятаємо про них”, - розповідає студент. За думку Юрія Мурина, вертеп — це ще один спосіб розповісти про події, які відбуваються в Україні і, одночасно, розповісти історію Різдва Хрестового.

Автором слів віршованого вертепу є львівська поетеса Зоряна Лісевич, яка допомогла студентам в традиційну різдвяну історію про народження Сина Божого вплести мотиви з сучасного політичного життя суспільства.

Юрій Мурин розповідає, що цьогорічний вертеп є, в певній мірі, продовженням минулорічного: “Минулого року Студентське братство у вертепі обіграло історію з Майданом, а цього — головними героями є солдат, який відправляється на війну і дівчина-волонтер”. Окрім них, у вертепі задіяні ірод-путін, військові, які заблукали на кордоні, “шут-пропагандист”.

Студенти розказують, що більшість людей позитивно сприйняли їхню імпровізацію. “Не усі, звісно, розуміли, чому у вертепі є ірод-путін, “шут-пропагандист” і чому вони говорять російською, але швидко втягувалися в історію, про яку ми говорили”, - розповідають студенти. Зі слів місцевих,  в Краматорську понад 10 років на центральній площі міста не ставив  різдвяний вертеп.

Студенти вже відвідали з вертепом Харків (виступали в Будинку офіцерів та у військовому госпіталі), а також в Краматорську (виступ в греко-католицькій парафії, на площі Тараса Шевченка  і в Центральному штабі АТО). У планах — декілька виступів в Києві: Патріарший собор, Адміністрація президента, КМДА, посольство США в Україні та в греко-католицькій парафії на Аскольдовій могилі.

Теги: