1 березня біля Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ (МП) м. Суми сталася бійка. Кожна з зацікавлених сторін подає свої версії події, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

"Група з 20-ти молодиків із закритими обличчями у камуфльованому одязі з емблемами «Правого сектора» заблокувала вхід до собору після богослужіння, погрожуючи правлячому архієрею архієпископу Сумському і Охтирському Євлогію, духовенству та віруючим, - говориться на сайті Сумської єпархії УПЦ. - Перед цим, під час богослужіння, громадський діяч ВО «Свобода» Ганзін Володимир Олексійович, тримаючи в руках плакат образливого змісту, спочатку вступив у словесну суперечку, а потім напав на чергового охоронця собору, завдавши йому тілесних ушкоджень. Після цього постраждалий охоронець був вимушений звернутися до лікарні. Не дивлячись на лайливі слова та погрози фізичної розправи з боку радикально налаштованої групи молодиків, частина з яких, за повідомленням офіційного сайту Сумської єпархії, знаходилася в стані наркотичного сп’яніння, архієпископ Євлогій вийшов через центральний вхід кафедрального собору у супроводі парафіян та зміг дістатися архієрейської резиденції. Через деякий час провокатори пішли геть. Проте за кілька годин деякі з них повернулися до єпархіального управління, у грубій формі вимагаючи зустрічі з архієреєм. Після роз’яснення благочинним собору протоієреєм Миколаєм Смакоузом режиму роботи єпархіального управління вони пішли".

Як зазначається у повідомленні на офіційному сайті Сумської єпархії, серед присутніх, які у цей час перебували у безпосередній близькості біля собору, парафіяни пізнали заступника Сумського міського голови Пака Степана Яковича.

З приводу зазначених подій архієрископ Сумський і Охтирський Євлогій має намір в черговий раз звернутися до Президента України.

Зі свого боку сайт "Правого сектору" оприлюднив свою версію подій:

"У місті Суми існує сепаратистське кодло, що замаскували під Христову Церкву. Це кодло діє під виглядом “Спасо-Преображенського собору”.

Охоронці закладу напали на українського патріота, який просто проходив повз. Вони відібрали у нього національний прапор та демонстративно порвали. Але “Правий сектор” прийшов та показав так званим “рускім казакам”, хто в Сумах господар! Вийшло доволі смішно: хлопці, підходячи до “бойцов руского міра”, вигукнули гасло “Слава Україні!”, і цього було достатньо сепаратистам, щоби втікати далеко і дуже швидко".

Голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда засудив акт насильства щодо прихожан приходу Спасо-Преображенського кафедрального собору м Суми: «К сожалению, праздник Торжества Православия в минувшие выходные был омрачен действиями кучки анонимных экстремистов в г. Сумы, которые пытались сорвать архиерейское богослужение в кафедральном соборе».

За словами представника РПЦ, загрози храмам пов'язані з атмосферою ненависті, яка створюється розкольницькими рухами, що періодично виступають з абсурдними наклепницькими звинуваченнями щодо УПЦ (МП).

«Не раз уже приходилось говорить о том, что мир в украинском обществе, как, пожалуй, и в любом другом обществе, достижим только при безусловном уважении к традиционным общинам верующих, обеспечении их возможности молиться без страха и угроз. Украинская Православная Церковь — это Церковь, к которой принадлежит большинство граждан Украины, и ее защита от агрессии маргинальных групп – неукоснительная задача правоохранительных органов, которые по закону призваны действовать в интересах всего общества. Я очень надеюсь, что безнаказанности правонарушителей, посягающих на храмы, будет положен конец», - цитує В. Легойду сайт Інформвідділу РПЦ.

Теги: