Глава УГКЦ: «Перемогу над злом 70 років тому нині експлуатують для неорадянського міфу»Глава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав у своєму Зверненні до вірних і всіх людей доброї волі з нагоди сімдесятих роковин закінчення у Європі Другої світової війни підкреслює, що ідеології, які стали причиною війни, не відійшли в минуле, а пам'ять про загиблих і постраждалих використовується для конструювання нових агресивних ідеологій, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Перемога над злом, – вважає Предстоятель Церкви, – до якої причетна ціла світова спільнота, експлуатується для побудови неорадянського міфу, котрий породжує нову війну, а український народ стає її новою жертвою».

Глава Церкви відзначив, що сімдесят років тому закінчилася велика війна в Європі, яка забрала десятки мільйонів життів. Цими днями ми вшановуємо полеглих у цій війні, солідаризуємося з тими, хто втратив близьких, і з вдячністю згадуємо їхню жертву. Він просить задуматися, що коли підноситимемо до Господа Бога молитву за душі численних убитих, варто також замислитися над причиною цього насильства і над тим, як не допустити його повторення. «У вирі війни, в якій саме наша земля стала полем бою, кривавою землею, зіштовхнулися тоталітарні ідеології, егоїстичні теорії окремих народів, різні форми поганських націоналізмів, давні імперські апетити», – вважає Святослав.

Пише Предстоятель УГКЦ і про сучасну ситуацію в Україні: «Перед лицем сучасної загрози ми об’єдналися в любові до Батьківщини, відчуваємо гордість за неї, за наших співгромадян, за наших воїнів. Багато українців із різних куточків нашої країни переживають автентичне патріотичне піднесення, поширюючи свої почуття і на інші народи».

Він відзначив, що, мабуть, не один українець і не одна українка сьогодні могли б висловитися суголосно з митрополитом Андреєм Шептицьким: «…Християнський патріотизм… не може містити в собі ніякої ненависти до наших братів іншого народу…».

«Обов’язком християн нашого часу, – вважає глава УГКЦ, – є зцілювати нашу суспільну свідомість, наповнювати поняття патріотизму справді християнським змістом. Християнський патріотизм нікого не виключає, а за свою мету ставить загальне благо, тому невіддільний від відповідальності. Це чеснота, яку можна і необхідно розвивати, удосконалюючись у любові до ближніх».

Проте, каже він, любов має бути діяльною, інакше вона залишиться просто гарною декларацією намірів. «Отже, два ключі для християнського розуміння патріотизму – любов і відповідальність. Без любові почуття патріотизму стає безсилим, без відповідальності – фальшивим і порожнім», – зазначив автор Звернення.

«Молитовно поминаючи мільйони невинних жертв гітлерівських і сталінських злочинів проти людства, – закликає Святослав, – надихаймося прикладом істинних патріотів – героїв визвольних змагань нашого народу минулого століття. Наслідуймо тих, хто зумів благодаттю Святого Духа та силою любові до своєї Батьківщини і свого народу протистояти нацистській та комуністичній ідеологіям. Саме вони є справжніми переможцями, – переможцями над насиллям і ненавистю, гріхом і смертю. Нехай їхній приклад навчить нас сьогодні любити Бога і ближнього та веде до перемоги».

Теги: