На Тернопільщині загострився конфлікт навколо юрисдикції сільського храму14 червня в селі Башуки Кременецького району Тернопільської області загострився конфлік навколо церкви Святого Архістратига Михаїла. Боротьба йде за перепідпорядкування храму від УПЦ (МП) до УПЦ КП, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

«Розкольники за підтримки радикалів захопили храм Української Православної Церкви на честь Святого Архістратига Михаїла, - говориться у повідомленні прес-служби Тернопільської єпархії УПЦ, - зловмисники зламали двері храму і дзвіниці, замінили замки та впустили туди активістів так званої УПЦ КП у супроводі 5-ти священиків. Активну участь у захопленні храму брали кілька десятків людей у камуфляжах із символікою Правого Сектору».

«Питання парафіяльного життя повинно вирішуватись тільки релігійною громадою, – прокоментував голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов. – Для того, щоб рішення релігійної громади було законним, необхідно аби воно приймалося згідно її Статуту та Статуту про управління Української Православної Церкви. В цих документах визначається порядок прийняття рішень та органи управління релігійною громадою, якими є  Парафіяльні збори на чолі з настоятелем. Тому, будь-яке рішення такого роду має прийматися парафіяльними зборами, які скликаються настоятелем за участі членів релігійної громади. Ні голова села, ні депутати, а ні будь-хто інший, хто не є членом релігійної громади, не може приймати жодних рішень щодо долі релігійної громади та її майна».

Однак деякі активісти вирішили провести в селі своєрідний «референдум», під час якого збирали підписи мешканців. Представники УПЦ (МП) відзначають, що в селі – 620 чоловік, які могли б проголосувати. З них тільки 270 осіб підтримали ідею переходу в Київський Патріархат, ще 55 були проти, а 15 утрималися.

Працівники правоохоронних органів,  які прибули до храму, втручатися в події не хотіли.

Громадою УПЦ (МП) села Башуки вже було подано сім скарг до правоохоронних органів. Правлячий архієрей Тернопільської єпархії митрополит Сергій надіслав звернення до голови Тернопільської обласної адміністрації про недопущення перереєстрації громади. Та по факту, в даний час храм в Башуках залишається у представників УПЦ КП, які не надали жодних документів, які б підтверджували їх право на користування церквою, зазначають в УПЦ (МП).

Теги: