Міжфракційне депутатське об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я нації» підтримує законопроект № 2820 щодо захисту населення від шкідливого впливу тютюну, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на прес-службу голови об’єднання Павла Унгуряна.

Ратифікувавши у 2006 році Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), Україна приєдналася до когорти країн, які прагнуть вживати заходів для боротьби із тютюнокурінням та захистити життя і здоров’я своїх громадян. Україна, взявши на себе міжнародне зобов’язання, намагається виконувати їх. Так, у 2009-2012 р. були розроблені та впроваджені ряд законів, що повністю відповідають вимогам РКБТ, серед яких: заборона реклами, спонсорства та стимулювання продажів тютюнових виробів; заборона куріння в закладах громадського харчування та на робочих місцях, запроваджено також фотоілюстрації з наслідками куріння на пачках сигарет. Завдяки комплексу ухвалених законодавчих змін рівень тютюнокуріння за останні 6 років знизився приблизно на 12%.

Міжфракційне депутатське об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я нації» вважає, що для того, аби закріпити цю позитивну тенденцію та продовжити курс на зменшення рівня куріння, особливо серед дітей та молоді, необхідно вдосконалювати діюче антитютюнове законодавство.  

Саме тому 13 травня 2015 року народні депутати зареєстрували Проект Закону № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну». Законопроект має наблизити українське антитютюнове законодавство до європейських норм шляхом регулювання інгредієнтів, смакових добавок, запровадження нових вимог до маркування тютюнових виробів та повної заборони реклами тютюнових виробів у мережі Інтернет. Метою законопроекту, передусім, є покращення здоров’я населення через зменшення споживання тютюнових виробів. В законопроекті  використані більшість прогресивних норм Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 3 квітня 2014 року «Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів та скасування Директиви 2001/37/EC». Запровадження цього закону в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС свідчитиме про готовність України до євроінтеграції і в частині громадського здоров’я.

Міжфракційне депутатське об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я нації» вважає, що такі заходи дозволять підтримати тенденцію зменшення поширеності куріння в Україні, зокрема серед молоді.

Фото Facebook

Теги: