У Бердичеві на території монастиря відкрито музей британського письменника Джозефа Конрада-КоженьовськогоУ рамках святкувань 585-ї  річниці з дня заснування Бердичева (Житомирська обл.) та XVI Днів Польської культури в Бердичеві на території монастиря Босих Кармелітів було відкрито музей відомого британського письменника Джозефа Конрада-Коженьовського, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Католицький медіа-центр.

Упродовж тривалого часу Польське Конрадівське товариство клопоталось про створення музею відомого письменника Джозефа Конрада Коженьовського саме у Бердичеві, місці його народження. Один з найактивніших ініціаторів проекту професор – конрадознавець Здислав Найдер довго шукав відповідне місце для музейної експозиції. Зрештою вибір було зупинено на величній споруді монастиря Босих Кармелітів.

Ця ініціатива отримала підтримку української влади та Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Завдяки старанням польських державних установ та прихильному ставленню української влади багаторічна праця створення Музею Джозефа Конрада – Коженьовського нарешті завершена.

Урочисто відкрили музей перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, генеральний директор Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща Яцек Ольбрихт, Бердичівський міський голова Василь Мазур, народний депутат України Олександр Ревега, генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, віце-маршалок Нижньосілезьського воєводства Тадеуш Самборський та делегат Ордену Босих Кармелітів Україні отець Петро Гевельт OCD.


Бердичівський міський голова Василь Мазур подарував музею книгу відгуків, яка була передана сестрі-терезіянці Камілі Дзісь CST, яка є відповідальною за музею.

Матеріали для експозиції надані Музеєм літератури імені Адама Міцкевича з Варшави, Ягелонською бібліотекою з Кракова, Бібліотекою Бейнеке Єльського університету, Центральним морським музеєм міста Гданськ, Національним морським музеєм у Грінвічі (Англія), професором Здиславом Найдером з власного архіву. Автор сценарію експозиції стала старший хранитель Музею Літератури ім. Адама Міцкевича у Варшаві - Ельжбєта Шиманська, автор художньої концепції – Адам Орлевіч.

Музей Джозефа Конрада – Коженьовського в Бердичеві профінансовано Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща.

Теги: