Магістр живопису, здобувач кафедри теорії та історії мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури  А. Пузиркова звернулася з відкритим листом до Міністерства культури України з приводу реконструкції інтер'єру костелу св. Олександра в Києві, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.

«Наполегливо прошу взяти на контроль масштабні роботи з «реконструкції» інтер’єру – самовільного розпису та фарбування, костелу св. Олександра в Києві - архітектурної пам’ятки  України державного значення», - зазначає у листі пані Пузиркова.

На думку мистецтвознавиці, залучення приватних коштів до реставрації архітектурної пам’ятки  призвело до «експериментування» із переоздобленням храму.

За її словами, без будь-яких погоджень та консультацій у 2012 році були  розпочаті означені роботи в інтер’єрі храму. Всупереч попередження фахівців, про  шкоду, яку ці дії можуть завдати культурній спадщині України, зокрема , фахівців  УТОПІК  та фахівців Управління культурної спадщини КМДА, реконструкція костелу триває й досі.

«Не зважаючи на це, а також на неодноразове запевнення настоятеля храму, що чергові роботи будуть обмежені  виключно риштуванням, протягом останнього місяця, роботи в інтер’єрі значно поширились та охоплюють вже центральний простір храму, що до останнього намагались зберегти», - повідомляє авторка листа.

Пані Пузиркова вважає, що виконані на сьогодні роботи в інтер’єрі завдали суттєвої шкоди храму святого Олександра, як пам’ятці архітектури України. «Наразі, споруда гідного європейського рівня перетворюється на вичурний шик із стійким присмаком провінційності», - повідомляє мистецтвознавиця. За словами авторки листа, живопис, що критично не відповідає рівню пам’ятки та зразкам традиційного європейського храмового живопису, а також і дореволюційний оздобі костелу, наноситься безпосередньо на стіни.

Авторка листа звертається до Мінкультури з проханням зобов’язати замовника припинити означені дії , а вже виконані роботи привести до стану, що буде відповідати статусу храму, як архітектурної пам’ятки України.

Теги: