Президент України: «Митрополит Андрей Шептицький належить всій Україні»29 липня Президент України під час робочої поїздки до Львівській області взяв участь в урочистих заходах з нагоди 150-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького. Глава держави звернувся у Львові до громади, яка зібралася, щоб вшанувати пам’ять митрополита Андрея, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Петро Порошенко зазначив, що зараз Україна зміцнилася настільки, що російський агресор не наважується атакувати на фронті і намагається підривати ситуацію всередині країни. «Наприклад, зіграти на патріотичних почуттях під гаслом «нас зливають – все пропало», чергову спробу чого ми зараз спостерігали в Маріуполі. Або підбурюють якихось озброєних людей рушити на Київ. Або підтримати анархію та отаманщину. Сіяти смуту, зневіру, ненависть, роздратування, – сказав Президент. – Український народ зараз демонструє, що ми єдині, ми згуртувалися навколо патріотизму і любові до України. Ми не дамо себе підірвати зсередини. Я дуже дякую Церкві за те, що вона у процесі єдності України і любові до України відіграє свою пастирську роль».

Говорячи про значення постаті митрополита Андрея, Президент наголосив, що йому належить одна з головних ролей у державотворенні та консолідації українців в єдину націю. «Недарма ще за життя багато хто називав його українським Мойсеєм. Так чи інакше, він провів галицьке українство через дві світові війни і жорна міжвоєнних лихоліть», – сказав Президент.

«Своє слово про великого владику і слугу Божого адресую на лише греко-католикам, а всій Україні. Бо Митрополит Шептицький належить не лише Греко-Католицькій Церкві. Він належить всій Україні, всій Європі, всьому світові. Історичне значення його діяльності виходить далеко за межі релігійної сфери. Могутня постать Владики посідає гідне місце у всеукраїнському пантеоні найвидатніших громадсько-політичних діячів, видатних синів і дочок нашої держави», – зазначив Петро Порошенко.

«Як добрий пастир, наставляв свої вівці на путь істини та спасіння. Як щедрий меценат вкладав власні кошти в мистецтво, шпиталі, храми, сирітські притулки. Як інтелектуал дбав про освіту. Нарешті, діяв як економіст та підприємець: ініціював створення селянських кооперативів, нафтовидобувних підприємств, будівельних компаній, банків. Власними руками творив громадянське суспільство, – так би мовити українську інфраструктуру, націєтворчу мережу», – сказав глава держави.

Зазначивши, що Андрею Шептицькому судилося опинитися поміж двома тоталітарними режимами, що спершу дружно розмежували свої сфери впливу пактом Молотова-Ріббентропа, а згодом самі зчепились у кривавій бійні, Президент наголосив, що у тій ситуації митрополит прагнув передусім зберегти у своїх вірян людяність, спрямувати їх до виконання Божих заповідей.

«Весь світ має знати, що у часи Другої світової Владика Андрей був ледве чи не єдиним церковним діячем Європи, хто не побоявся написати до Берліну листа на захист євреїв. І то були не просто слова, бо він давав гнаним ще й захист. Притулок у нього знайшли сотні єврейських дітей і цілі родини львівських рабинів», – наголосив Петро Порошенко.

Президент згадав пророцтво митрополита Андрея, що «Україна увільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з'єднаною, величавою».

На відкритті пам’ятника митрополиту Андрею глава держави зазначив: «Як не згадати далекоглядну і ґрунтовну пастирську діяльність слуги Божого митрополита Андрея Шептицького… Треба зробити належне посилання на його героїчну апостольську працю, щоб зрозуміти по-людському незбагненну живучість Української Греко-Католицької Церкви в темні роки переслідування». Ці слова належать Папі Івану Павлу ІІ, і сказав він це тут у Львові 14 років тому під час зустрічі з молоддю. Я радий і надзвичайно вдячний теперішньому Папі Франциску за те, що в 150-ту річницю народження владики Андрея Апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого Митрополита і визнала його геройські чесноти».

Як повідомляє УНН, Кабінет міністрів України планує запровадити стипендії імені Андрея Шептицького 20 слухачам магістерських програм. Про це на засіданні уряду заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, ця стипендія призначена для тих магістрантів східної України, які вивчатимуть західну та для жителів західних областей, які вивчатимуть східну Україну.

"Уряд приймає рішення про встановлення іменних стипендій імені Андрея Шептицького. 20 студентів отримають стипендію у розмірі 2200 гривень на місяць протягом 12 місяців", - сказав очільник уряду.

Прем’єр також доручив Міністерству культури невідкладно підготувати комплекс заходів стосовно створення музею імені Андрея Шептицького.

Нагадаємо, Андрей Шептицький - граф, єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 17 січня 1901 до смерті (1 листопада 1944 р.) - митрополит Галицький та архієпископ Львівський - Предстоятель УГКЦ.

Теги: