Сінаксіс (загальні збори, фактично – Помісний Собор) всіх ієрархів Вселенського Константинопольського Патріархату триває з 29 серпня по 3 вересня 2015 року в храмі Святої Трійці в кварталі Пера Константинополя (нині Стамбул), повідомляє для "Релігія в Україні" джерело з середовища Константинопольського Патріархату.
У Соборі бере участь близько 140 архієреїв з різних країн світу, що представляють різні національності і перебувать під омофором  Константинопольського  Патріарха. Зокрема, у визначній події беруть участь п’ять українських православних архієреїв, які представляють Українську Православну Церкву ( Константинопольського  Патріархату) в США і Канаді – митрополит Антоній (Щерба) та єпископ Даниїл (Зелінський) (УПЦ США) і митрополит Юрій (Каліщук), єпископ Іларіон (Рудик) і єпископ Андрій (Пешко) (УПЦ Канади). Також у Соборі беруть участь Предстоятелі Автономних Православних Церков Естонії, Фінляндії і Сінаю.

У своєму вступному слові, а також під час обговорень і зустрічей з ієрархами Української Православної Церкви США і Канади, Вселенський Патріарх Варфоломій висловив глибоку стурбованість щодо війни та церковного розділення в Україні і наголосив на відповідальності Вселенського Патріархату як матері-Церкви для Української Церкви щодо духовної опіки над своєю паствою. Також було наголошено на необхідності об’єднання українського православ’я.

Ієрархи Української Православної Церкви США і Канади мали можливість провести з Патріархом Варфоломієм окремі наради, під час яких обговорили ситуацію в Україні та шляхи подолання церковного розділення в Українській Церкві. Зокрема, на переконання представників УПЦ США і Канади, серйозною перешкодою для відновлення церковної єдності в Україні є перебування частини української пастви у складі Московського Патріархату, до складу якого українські єпархії були в порушення канонів силовими методами загнані світською владою Російської імперії, а згодом опинилися під тиском комуністичного режиму СРСР. На думку ієрарха, цей факт суттєво гальмує процес об’єднання українського православ’я та відновлення єдиної помісної Православної Церкви в Україні.

На переконання представників УПЦ США і Канади, одним з варіантів відновлення єдності українського православ’я могло б бути об’єднання тимчасово розділених Українських Церков під канонічним омофором  Константинопольської матері-Церкви, від якої Київська Русь понад 1000 років тому прийняла хрещення і до складу якої Українська Церква входила на правах розширеної автономії 700 років, допоки не була сумнівним чином перепідпорядкована Московському Патріархату.

Під час засідання Собору чільну увагу було приділено підготовці Всеправославного Собору, який має відбутись наступного року. Митрополит Пергамський Іоанн розповів учасникам Собору про хід підготовки до нього. Митрополит Сасімський Геннадій доповів про участь Константинопольського Патріархату у Всесвітній Раді Церков.

Далі послідували доповіді архієреїв, які розповіли про стан і перспективи розвитку у своїх єпархіях і про те, що хвилює їх паству. Планується, що на Соборі буде приділено важливу увагу місіонерському та соціальному служінню Церкви, зокрема в контексті пошуку відповідей на виклики сучасного світу.

Теги: