Після УПЦ КП кошового отамана Петра Калнишевського канонізувала УПЦ (МП)13 листопада Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій відвідав Запорізьку єпархію, де очолив чин прославлення як місцевошанованого святого Петра Калнишевського (+1803), останнього кошового отамана Запорізької Січі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

В Покровському архієрейському соборі Запоріжжя за літургією була звершена остання в УПЦ (МП) заупокійна літія за Петром Калнишевським, після чого митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел зачитав рішення Священного Синоду УПЦ від 23 грудня 2014 року (журнал №88) про причислення до лику місцевошанованих святих Запорізької єпархії останнього кошового отамана Запорізької Січі праведного Петра Калнишевського (+1803).

Під час урочистого богослужіння глава УПЦ звернувся до пастви зі словом проповіді, в якій відзначив заслуги новопрославленого святого перед Богом, Церквою та Батьківщиною та закликав всіх слідувати прикладу християнської любові останнього кошового отамана Запорізької Січі.

За літургією була піднесена і сугуба молитва за мир в Україні.

Нагадаємо, що Помісний Собор іншої церковної юрисдикції — УПЦ Київського Патріархату — канонізував і приєднав до сонму Після УПЦ КП кошового отамана Петра Калнишевського канонізувала УПЦ (МП)святих останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського ще 12 серпня 2008 року. Храми УПЦ КП на честь святого праведного багатостраждального Петра Калнишевського споруджені у селі Буда Черкаської області, на Чигиринщині, а також у райцентрі Недригайлів Сумської області.

Петро Іванович Калнишевський — останній кошовий отаман Запорозької Січі, який служив у 1762 та 1765–1775 роках. У 1775 році Січ була захоплена московськими військами. Разом зі старшиною Калнишевського 25 червня 1776 року заарештовано і довічно заслано до Соловецького монастиря. Катерина II видала маніфест, яким оголосила, «что нет теперь более Сечи Запорожской в политическом ея уродстве».

Як зазначає український дослідник Сергій Шумило, у знайдених в архівах листах до нього прп. Паїсій Величковський ще в 1772 р. передбачив отаману Небесне прославлення, написавши отаману незадовго до арешту: «Созидает Вам Христос храмину нерукотворену вечну на небесех, за украшение обителей украист душу Вашу венцем неувядающим, за приодеянии нагих удов Христовых одеет душу Вашу нетления одеждою и сподобит в Небесном Своем чертозе вечно наслаждатися божественныя Своея славы» (Шумило С. В. Преподобный Паисий Величковский и Запорожская Сечь. Малоизвестные письма прп. Паисия Величковского к Кошевому атаману Войска Запорожского Петру Калнышевскому).

Теги: