У Києві готується семінар «Пам’ятки мистецтва ісламу в музеях України»Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенкі (Київ) має намір організувати 24 квітня 2016 року Всеукраїнський семінар «Пам’ятки мистецтва ісламу в музеях України», присвячений 120-річчю з дня народження Марії Іванівни Вязьмітіної (1896-1994), видатної української дослідниці культури і мистецтва Сходу, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Історичні зв’язки України з ісламською цивілізацією нараховують тринадцять століть, сім з яких припадають на присутність на території України ісламських спільнот — йдеться, насамперед, про Золоту Орду, Кримський ханат, Османську імперію та кримських татар. Упродовж декількох століть іслам був панівною релігією півдня та сходу сучасної України, де його сповідали тюркомовні представники цивілізації кочових скотарів Євразійського Степу – татари, турки, ногайці.

На цей же час припадає і формування українського народу та його перші досвіди власної державності часів козаччини. Відтак, пізнання спадщини ісламської цивілізації є одним з фундаментальних завдань української культури.

22 квітня 2016 року виповнюється 120 років з дня народження Марії Іванівни Вязьмітіної (1896-1994), видатної української дослідниці культури і мистецтва Сходу, відомого археолога, організатора музейної та бібліотечної справи. Ювілей Марії Вязьмітіної не лише слугує приводом для вшанування пам’яті і висловлення вдячності талановитій і сильній особистості, але й нагадує про важливість культурної місії вивчення ісламського мистецтва в Україні. Одним із вагомих здобутків Марії Вязьмітіної як організаторки та очільниці у 1920-30х  роках відділу східного мистецтва в київському Музеї мистецтв Всеукраїнської Академії Наук (сьогодні – Музей Ханенків), було впорядкування наукового каталогу «Мистецтво країн ісляму» (1930), що став першою (і єдиною по цей час) науковою публікацією найбільшої колекції мусульманського мистецтва в Україні.

Крім цього, саме Марія Вязьмітіна поклала початок вивченню мусульманської збірки Харківського художнього музею.

Прагнучи продовжити справу видатної дослідниці, Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків виступає з ініціативою організації міжмузейного наукового проекту з вивчення та каталогізації пам’яток ісламського мистецтва в Україні. Налагодження тісніших контактів між фахівцями в цій царині, обмін даними та ресурсами вкрай потрібні для розвитку досліджень спадщини ісламських культур та її якісного представлення українській та міжнародній спільноті.

Війна в Сирії, терористичні акти з боку ісламських політичних угруповань та інші свідчення стрімкого загострення міжцивілізаційних протиріч додатково актуалізують сьогодні потребу в глибшому вивченні культури ісламу та поширенні знання про неї у широкої громади.

Першим кроком у реалізації пропонованого проекту має стати Всеукраїнський семінар на честь 120-річного ювілею Марії Вязьмітіної «Пам’ятки мистецтва ісламу в музеях України». На семінарі музейні куратори, зберігачі колекцій та дослідники-сходознавці представлять збірки або окремі пам’ятки ісламського мистецтва з колекцій українських музеїв. Презентації семінару, як очікується, охоплять питання обсягу мусульманських колекцій, їхнього походження та предметного складу, стану вивчення та збереження.

Запрошуються художні, історичні та краєзнавчі музеї України долучитися до співпраці. Про зацікавленість в участі в семінарі просять повідомити до 31 грудня 2015 року на електронну адресу anyarudyck@ukr.net

Теги: