9-23 листопада до Дня української писемності та мови в галереї "Білий простір" Києво-Могилянської академії проходила виставка каліграфії та шрифтового дизайну "Українські літери", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Gazeta.ua.
Співорганізатором виставки виступила Школа каліграфії "Арт і Я". У виставці взяли участь більше 20 каліграфів. Роботи викладачів та студентів школи демонстрували різноманітні стилі та техніки сучасного українського краснопису, а також роботи з наслідування традиційних зразків письма.

В експозиції були представлены каліграфічні роботи класиків та молодих майстрів, серед них — Василь Чебаник, Віталій Мітченко, Вероніка Чебаник, Олексій Чекаль, Кирило Ткачов, Вікторія та Віталіна Лопухіни, Олександр та Наталя Ком'яхови, Олена Мишанська, Дада Александрова.

Микола Ковальчук, координатор "Українських літер", дослідник типографії й семіотики шрифту, розповідає:

— Якщо говорити про Україну, то в нас це хоча би просто з'явилось. Для нас це критично важливо, бо кирилиця не доглянута у цьому сенсі. Вона була заідеологізована в радянські часи. Все, що було пов'язано із друком, тиражуванням знаходилось під тиском. А зараз це хороший шанс, щоб пов'язати зацікавленість письмову й розвиток цифрових технологій. Для кирилиці це нарешті історичний шанс розвинутись, надолужити кілька століть, які через війни та російське втручання вона втратила. Зараз ми досі використовуємо форми знаків Петра І, так звану "гражданку". Вона не компетентна й не пов'язана з рукописною основою. Тому Андрій Шевченко, Василь Якович Чебаник, Олексій Чекаль, вони всі говорять про те, що зараз потрібно більше молоді залучати, як це роблять, наприклад, болгари. Вони кажуть, що ми можемо повертатись до свого коріння, дивитись, що було до Петровськоі доби, брати якісь цікаві форми й хто сказав, що ми не зможемо зробити краще. В Західній Європі ми бачимо перенасичення різними експериментами, а у нас - це просто пожвавлений інтерес до цієї сфери. Це щодо тенденцій.

Один з учасників виставки —  Олексій Чекаль — багато працює з релігійними книгами, оздобленнями релігійних видань та інтер'єрів. Свого часу він робив вітальний пергамент для Вселенського Патріарха (Константинопольська Православна Церква). Це матеріал та робота, які не пробачають помилок, виправити та написати заново не можливо, кажуть організатори події.

Теги: