Італійський вященик приїхав в Україну навчати єпископів УГКЦ і РКЦ25 листопада до України, на запрошення Верховного архієпископа УГКЦ Святослава, прибув о. Раньєро Канталамесса, який з 1980 року виконує служіння проповідника Папського дому. Цей італійський священик, який давав духовні науки трьом Римським Папам, розпочав духовні вправи для греко-католицьких і римо-католицьких єпископів України, котрі зібралися на щорічну спільну зустріч, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Духовні вправи розпочалися літургією в каплиці реколекційного центру в Брюховичах, яку очолив глава УГКЦ у співслужінні з митрополитами, архієпископами та єпископами Греко-Католицької і Римо-Католицької Церков в Україні. Глава УГКЦ запросив до проповіді о. Раньєро словами пророка Ісаї: «Утіште, утіште народ мій, каже ваш Бог (пор. Іс. 40, 1). Хто ж утішить пастирів, які мають дбати про своє стадо в час війни і розрухи?»

У своїй першій науці ватиканський отець поділився роздумами на тему першої частини літургії, тобто Літургії Слова, підкреслюючи, що Слово Боже має бути живим і діяльним сьогодні та що без цієї частини Літургії ми не зможемо підготуватися гідно до Літургії Жертви. Проповідник навів багато прикладів зі Старого та Нового Завіту, а також з особистого життя, вказуючи, як Бог продовжує промовляти до людей сьогодні через своє Боже Слово, і найкращим прикладом цього є проповіді св. Івана Золотоустого.

Італійський вященик приїхав в Україну навчати єпископів УГКЦ і РКЦУ другій науці отець-реколектант зосередився на ролі й місії Святого Духа в історії спасіння, зауваживши, що не можна трактувати Третю Божу Особу лише як додаток до історії спасіння, бо Святий Дух, як вияв споконвічної любові між Отцем і Сином, є спасінням людей, робить спасіння, принесене Христом, доступним та актуальним сьогодні. Церква, як Східна, так і Західна, на думку о. Раньєро, має постійну потребу в зісланні Святого Духа, яке не обмежується лише до певної історичної події, а постійно звершується в історії спасіння.

Не оминув проповідник Папського дому і драматичної ситуації в Україні, кажучи: «Служіння пастирів – це бути передусім утішителем для свого народу. Отримавши в глибині серця потіху від самого Святого Духа-Утішителя, пастир повинен передавати цю потіху Божому людові. Маємо передавати своїм вірним упевненість у Божій силі, яка не є людською силою, бо навіть якщо світ завалиться, християнин завжди стоятиме на ногах завдяки силі Духа Святого. Не бійтеся, отже, воєн чи революцій, бо ваша потіха походить від самого Бога-Утішителя!»

Спільні реколекції для католицьких владик із Папським проповідником триватимуть 28 листопада.

Теги: