Єпископ УАПЦ: УПЦ (МП) святкує не свій ювілейКеруючий Карпатською єпархією УАПЦ єпископ Віктор (Бедь) виступив з історичною розвідкою, в якій доводить, що Московський Патріархат разом з УПЦ (МП) мають пряме відношення не до 400-річчя заснування Київських духовних шкіл, яке нещодавно святкувалося в Києві, а до знищення цих духовних шкіл, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Карпатської єпархії.

"А все тому, що 2015 року виповнюється 400 років із часу заснування Київського богоявленського православного братства та школи при ньому, які були засновані 1615 року та визнавали свою церковну приналежність до Константинопольського патріархату – Матері Церкви в Україні, а не до Московської Церкви. І дивного в цьому немає нічого, бо Українська (Руська) Церква з центром Митрополії у Києві була заснована за блаженного князя Київського Оскольда та святителя Фотія, Патріарха Константинопольського, 862 року в складі саме Константинопольського патріархату, а не Московського, бо Московської Церви на той час узагалі ще не існувало, – пише єпископ Віктор. – Коли ж мова йде про заснування одного з перших в Україні університетів європейського рівня, то слід згадувати і писати про Києво-Могилянський колегіум, який було створено з ініціативи святителя Петра Могили, Митрополита Київського, Галицького і всієї Русі, Екзарха Константинопольського патріарха в Україні, шляхом об'єднання школи Київського богоявленського православного братства (1615) і школи Києво-Печерської Лаври (1631) в 1632 році. Пізніше, в 1659 році, колегіум буде реорганізовано в Києво-Могилянську академію. Тож зрозуміло, що Російська Православна Церква, як і її структурний підрозділ в Україні – Українська Православна Церква Московського патріархату, не мали і не мають жодного стосунку до заснування Києво-Могилянської академії, 400-річчя якої, зокрема, українське суспільство й Українські Церкви зможуть відсвяткувати 2032 року".

Натомість, зазначає владика Віктор, "Московська Церква, як і колишня Російська імперія, має стосунок до знищення (ліквідації) Києво-Могилянської академії, бо в 1817 році Російською імперською владою українську, за своєю історією та духом, академію святителя Петра Могили буде закрито, а на її матеріальній базі 1819-го організовано нову російську імперську Київську духовну академію під духовним наглядом уже Російської Православної Церкви (Московського патріархату)".

Саме тому, за словами єпископа, РПЦ і УПЦ (МП) "мали би святкувати 196-річчя з часу заснування російською імперською владою Київської духовної академії, спадкоємцями якої вони себе вважають".

Фото Facebook

Теги: