Священика УПЦ КП у Криму звинуватили в екстремізмі за колишню участь у "Народному рухові України"В анексованому Криму правоохоронці звинуватили священика УПЦ КП Сергія Клімакіна в екстремізмі за участь в організації "Народний рух України", яка не вказана в переліку організацій, визнаних в РФ "екстремістськими". Про це йдеться у моніторинговому огляді ситуації з правами людини в Криму за грудень 2015 року, який провела Кримська правозахисна група, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на УНН.

За інформацією Кримської правозахисної групи, 22 грудня о 21:30 у місті Сімферополі в будинку батьків українського священика УПЦ КП Сергія Клімакіна пройшов обшук.

Кримінальну справу, за словами самого С.Клімакіна, заведено за участь в "екстремістській організації".

"У минулому Сергій брав участь в організації "Народний рух України". Однак, у переліку організацій, щодо яких в РФ прийнято рішення про ліквідацію або заборону діяльності (відповідно до закону РФ "Про протидію екстремістської діяльності") ця організація не вказана", – йдеться у звіті.

За інформацією правозахисників, обшук проводили кілька співробітників російської поліції. При обшуку було вилучено чотири зошити особистих записів священика, посвідчення члена "Народного руху України", військовий квиток, медичну карту.

С.Клімакін наразі проживає на материковій частині України.

Також вказано, що 23 грудня 2015 року двоє людей "в штатському" на вулиці у Сімферополі зупинили мати священика і доставили в Залізничне РВВС для проведення допиту. Зазначається, що під час допиту їй ставили питання про діяльність сина, його професійні і дружні зв'язки, про його місцезнаходження. Допит тривав кілька годин, після чого жінку відпустили.

Нагадаємо, що "Народний рух України" — громадська організація, яка була створена українською інтелігенцією у 1989 році і була зареєстрована ще у 1990 році Кабінетом міністрів УРСР.

Фото Facebook

Теги: