В Норвегії відбувся День української Біблії, а в Туреччині відзначили День соборності України24 січня в протестантських церквах Норвегії відбувся День української Біблії. В ці ж дні у Туреччині представники української діаспори святкували День соборності України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Gazeta.ua.

Святкування Дня української Біблії організувала Українська спілка в Рогаланді, це один з норвезьких районів на узбережжі Атлантики.

Окрім місцевих жителів, в тому числі і діаспори, на святкування були запрошені гості з України. Люди приходили у національних костюмах. Розповідали про ситуацію в країні та читали "Отче наш" українською мовою. Українська спілка пригощала гостей солодощами.

"Щорічно церква цієї конфесії присвячує день новій країні. Цього разу обрали Україну, оскільки увага до нас у медіа була величезна ще з перших днів Майдану. Я читала молитву рідною мовою, а мій син грав на скрипці", — розповіла Ольга Сеттерстрьом з міста Санднес в регіоні Рогаланд.

В Норвегію Ольга переїхала в 1998 році. Працює на м'ясній фабриці - перевіряє якість готових м'ясних продуктів та сировини.

"Моя мета — показати Україну та українське... Норвежці підходили, дивилися, розпитували. Всім було цікаво... Багато розпитували про Україну, ми розповідали. Дуже сподобалось їм пояснення кольорів нашого прапору", – каже Ольга.

За її словами, українська діаспора в регіоні об'єдналася в спілку зовсім недавно – навесні буде річниця. Але вже встигла здружитися і провести багато спільних заходів. В тому числі на допомогу пораненим бійцям в зоні АТО.

По завершенні свята місцева церква відправить до українського Маріуполя книги Біблії.

В Норвегії відбувся День української Біблії, а в Туреччині відзначили День соборності УкраїниВ іншій країні — Туреччині — 23 січня українська діаспора, що проживає в Стамбулі, відзначила День соборності України. Зустріч відбулася в культурному центрі райадміністрації Єшількьой, Бакиркьой на запрошення генконсула України в Стамбулі Василя Боднара.

"Функціонують декілька груп турецьких українців у соціальних мережах, спілкуємося безпосередньо та по телефону. Це можуть бути як індивідуальні звернення, так організація колективних заходів. Активно використовуємо фейсбук, як знаряддя комунікації, мій месенджер, сайт генконсульства. Намагаємося залучати по максимуму до наших заходів, а також брати участь у зустрічах, які організовуються представниками громади. Всі національні та релігійна свята святкуємо разом. Намагаємося раз в місяць збиратися на спільну молитву в одній із стамбульських церков. Наразі у церкві святого Миколи", — каже Василь Боднар.

За його словами, українці в Стамбулі дуже енергійні та активні люди. Займаються як самоорганізацією, так і волонтерською діяльністю, допомогою фронту та дітям, які приїжджають на лікування до Туреччини.

"Особливістю української громади в Стамбулі є те, що переважна більшість — це наші жінки, які або вийшли заміж за громадян Туреччини, або знайшли собі тут роботу чи просто проживають", — розповідає Василь Боднар.

Під час святкування українці приєдналася до всесвітнього флешмобу United Ukraine, який охопив півсотні країн.

Раніше українська громада не вирізняла себе з-поміж інших людей з пострадянського простору. Однак, каже Боднар, агресія проти України з боку Росії стала приводом для формування нової громади. До цього організованих груп не було.

Теги: