Суди повертають вірянам УПЦ храми на Тернопільщині10 березня Тернопільський окружний адміністративний суд відхилив позов представників УПЦ Київського Патріархату не визнавати храм на честь святої праведної Анни села Кути Тернопільської єпархії власністю місцевої громади УПЦ (МП). 15 березня ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду відновлено право на користування храмом «Святого Михайла» с. Новостав громади УПЦ (МП) на Тернопільщині, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Представники УПЦ КП своїм позовом до Тернопільського суду намагалися оскаржити рішення Шумської районної державної адміністрації та Васьковецьої сільради, якими підтверджувалося право власності парафії УПЦ (МП) на храм в селі Кути.

Суд постановив, що вказаний позов не входить до компетенції адміністративного судочинства, оскільки предметом суперечки є право власності на храм. Через це позов був відхилений.

Наразі, за повідомленням речника Тернопільської єпархії УПЦ (МП) протоієрея Георгія Казмірука, громада святої праведної Анни с. Кути не може звершувати богослужіння у власному храмі, оскільки прихильники УПЦ КП блокують вхід до церкви та погрожують розправою. «Якщо ви зайдете до храму, ми вас не випустимо» – передає він їх слова.

У ці ж дні ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду відновлено право на користування храмом «Святого Михайла» с. Новостав громади УПЦ (МП).

Дерев’яна церква «Святого Михайла» збудована у 1865 році разом із дзвіницею  складає архітектурний ансамбль і є характерним пам’ятником волинської школи дерев’яної архітектури. З 2000 року, як пам’ятка архітектури передана парафії  «Святого Михайла» УПЦ (МП) та розпорядженням № 214-од від 06.06. 2014 року «Про статут релігійної громади УПЦ КП села Новостав Шумського району у новій редакції» громада УПЦ була позбавлена не лише права на користування храмом, а фактично, громаду, шляхом перереєстрації статуту, позбавили прав юридичної особи.

10 липня 2014 року парафія УПЦ (МП) храму «Святого Михайла» с. Новостав звернулася до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Тернопільської ОДА, реєстраційної служби Шумського районного управління юстиції про визнання протиправним та скасування розпорядження від 6 червня 2014 року № 214-од.

15 березня 2016 року ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду відновлено у правах юридичної особи громаду «Святого Михайла» УПЦ (МП).

Фото Facebook

Теги: