У Запоріжжі та Миколаєві УПЦ КП хоче побудувати храми в місцях, де стояли пам’ятники ЛенінуУ Запоріжжі та Миколаєві, обласних центрах України, громади УПЦ Київського Патріархату пропонують місцевій владі побудувати храми в місцях, де донедавна стояли пам’ятники Леніну, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на depo.ua.


Єпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ КП Фотій звернувся до депутатів Запорізької міськради з пропозицією створити на місці пам'ятника Леніна духовно-патріотичний комплекс. Він складатиметься з собору всіх святих землі Української і алеї козацької слави з постаментами гетьманам і видатним козакам. Передбачається, що це буде символом перемоги православ'я над комуністичним ладом, який багато років гнобив церкву.

Звернення до запорізьких депутатів зачитав 30 березня на сесії міськради депутат Олег Коломоєць. У свою чергу депутат В'ячеслав Зайцев зауважив, що є різні пропозиції з приводу того, що повинно стояти на місці Леніна: колесо огляду, монумент на честь Покрова Божої Матері. На його думку, необхідно, щоб цим питанням зайнялася робоча група.

"Я рівновіддалений від усіх конфесій. Мусульмани теж можуть сказати, що вони хочуть там щось своє. Тому це звернення ми візьмемо в роботу, як і інші звернення з цього приводу. Що громада вибере, то і буде там стояти", - сказав мер Запоріжжя Володимир Буряк.

У Запоріжжі та Миколаєві УПЦ КП хоче побудувати храми в місцях, де стояли пам’ятники ЛенінуУ Миколаєві в планах релігійної громади УПЦ Київського Патріархату також побудувати на місці, де донедавна стояв пам’ятник Леніну, новий храм Святого Духа. Пам'ятник у Корабельному районі міста демонтували два роки тому і поки від нього залишився постамент

Отец Василь, священик храму Святого Духа, розташованого нині по вулиці Торговій, 77/1, розповів, що міськвиконком виділив землю під будіництво храму, але поставив умову. Церкву мають побудувати не більше ніж протягом 10 років.

"Нинішня церква буде частково демонтована (верхня її частина, хрести і куполи, дзвонова система) і переобладнана для євангельських читань, занять недільної школи, хрещення дітей... Наша фантазія безмежна. Головне, щоб документація була зроблена вчасно", - додав священник.

Фінансування будівництва здійснюватиметься за рахунок пожертвувань прихожан і благодійників. Після оформлення документації сподіваються почати будівництво.

У нинішньому приміщенні храму Святого Духа для ознайомлення прихожан розміщений ескізний проект майбутнього храму (автор проекту - архітектор Домарацький).

Теги: