Церкви вшанували пам’ять жертв політичних репресій15 травня в Україні за участю представників різних конфесій відбулися заходи з вшанування пам’яті жертв політичних репресій ХХ століття. Щороку в третю неділю травня по всій Україні проводяться різноманітні заходи, присвячені пам’яті про ці страшні події, повідомляє "Релігія в Україні" на сайти конфесій.

Зокрема, у Харкові місцевий єпископ УПЦ КП Митрофан взяв участь у заході на Україно-польському меморіалі жертвам тоталітаризму в Лісопарку м. Харкова. Квіти до меморіалу також поклали перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична, генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, представники керівництва облдержадміністрації, обласної та міської рад, православного і католицького духовенства, громадських організацій.

Під час церемонії владика Митрофан відслужив поминальну панахиду в пам'ять про жертви політичних репресій. Учасники мітингу поклали квіти до меморіалу з української та польської сторін, вшанували пам'ять жертв хвилиною мовчання.

В єпархіях УПЦ (МП) в цей день також піднесли молитви за жертв політичних репресій ХХ ст. Так, 15 травня священнослужителі Івано-Франківської єпархії взяли участь у поминальному заході з нагоди вшанування пам’яті жертв політичних репресій на Меморіальному комплексі в Івано-Франківську. До символічного хреста жертвам політичних репресій були покладені квіти, після чого священики піднесли заупокійні молитви.

Церкви вшанували пам’ять жертв політичних репресійНа Полтавщині меморіальні заходи відбулися біля Пам’ятного знаку на місці перепоховання останків жертв політичних репресій у с. Триби. Вшанувати пам’ять загиблих прийшли представники обласної та міської влади, громадськість і студентська молодь. Участь у заході також взяли благочинний Полтавського районного округу УПЦ протоієрей Олександр Антонюк і клірик єпархії протоієрей Анатолій Стегній. Учасники мітингу-реквієму традиційно поклали квіти до пам’ятного знаку.

Полтавська область є одним із регіонів, який найбільше постраждав від тоталітарного режиму. Протягом 1937-1938 рр. тут було репресовано понад 10 тис людей. Зокрема, 2 червня 1938 року в урочищі Триби було розстріляно все православне духовенство м. Полтави (близько 40 чоловік).

Того ж дня сугубі заупокійні молитви за жертвами політичних репресія ХХ ст. були піднесені в храмах на Хмельниччині. Також пам’ять спочилих, репресованих у роки безбожної влади, молитовно вшанували у храмах Херсонської єпархії.

15 травня духовенство УАПЦ взяло участь у мітингу-реквіємі та панахиді біля пам`ятної стели поблизу «Історико-меморіального музею політичних в’язнів» у Тернополі. Молитовно вшанувати пам’ять прийшли представники влади, духовенство та небайдужі  тернополяни.

Клірик кафедрального собору Різдва Христового УАПЦ Тернополя протоієрей Ігор Прийдун очолив панахиду, по завершенні якої у своїй проповіді зазначив: «Ми повинні пам’ятати жертв політичних  репресій та розповідати молодому поколінню про ці страшні події, щоб не допустити  повторення таких репресій у майбутньому».

Виступаючі згадали і про бійців ЗСУ, добровольчих батальйонів, які нині захищають незалежність України на її на сході, а також про волонтерів.

Присутні вшанували пам’ять жертв Великого терору в Україні хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіального знаку.

Теги: