Відбувся I Всеукраїнський з’їзд католицької організації «Лицарі Колумба»З 20 по 22 травня в передмісті Львова, Брюховичах, відбувся І Всеукраїнський з’їзд католицької організації «Лицарі Колумба», в якому взяли участь т. зв. великі лицарі, їхні заступники та капелани з усіх рад та осередків, котрих на сьогодні налічується 16 по всій Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Делегати прибули з Києва, Вишгорода, Полтави, Мелітополя, Запоріжжя, Івано-Франківська, Львова, Хмельницького, Тернополя, Бучача, Самбора та інші міст. Хоча «Лицарі Колумба» є організацією чоловіків-католиків, за традицією на загальнонаціональні зустрічі запрошуються також дружини делегатів, щоб підкреслити, що братство заохочує до плекання сімейних цінностей – як в суспільстві загалом, так і серед своїх членів зокрема. Усього на зустріч прибуло близько ста осіб.

У своєму вітальному слові архієпископ Мечислав Мокшицький звернувся до лицарів такими словами: «В рамках Року милосердя і в умовах зростаючої бідності, ви взяли на себе великий виклик, кинутий життям в умовах війни, допомагаючи тим людям, які не мають основних засобів до існування і лікування.  Ваша організація взяла на себе забезпечення гуманітарної допомоги, за що я вам дякую».

Відбулися робочі засідання, які провадив представник від Найвищої ради «Лицарів Колумба» в США п. Лєшек Ваксмундські. Великі лицарі українських рад мали можливість представити свою роботу, здобутки та плани, а також обмінятися досвідом. Бр. Юрій Малецький, відповідальний за розвиток лицарства в західноукраїнському регіоні, так описав ці засідання: «Основне завдання, яке нині ставлять перед собою Лицарі Колумба — це допомога переселенцям, гуманітарна допомога у регіонах, що постраждали внаслідок бойових дій, а особливо турбота про дітей із малозабезпечених сімей. Саме цим темам були присвячені доповіді та зустрічі в рамках з’їзду».

Також капелани мали можливість обмінятися душпастирським досвідом духовного проводу рад та послухати поради від головного капелана «Лицарів Колумба» в Польщі о. д-ра Томаша Края.

«Нам було важливо почути досвід наших польських братів, які діють в сусідній країні ось уже 10 років, щоб втілити в наших радах все те добре, що вони роблять, але також, щоб уникнути можливих помилок, які є частиною росту кожної організації», - ділиться своїми спостереженнями капелан ради св. Володимира при Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві о. Володимир Мальчин.
 
На зустріч до Львова прибула також делегація польських учасників під проводом крайового депутата Анджея Анасяка. Українські лицарі подякували їмі за те, що вони оплатили реєстраційний внесок для 50 волонтерів з України для участі у Світовому Дні Молоді в Кракові.

В рамках всеукраїнської зустрічі відбувся прем’єрний показ документального фільму «Визволення континенту: Іван Павло ІІ і падіння комунізму». Продюсер цього фільму, п. Шимон Чишек, розповів про те, як готувався цей фільм, та висловив сподівання, що скоро він буде доступний також для українського глядача завдяки старанням українських лицарів.

Це була перша Всеукраїнська зустріч «Лицарів Колумба» і вона мала координаційний та ознайомчий характер. Загальнонаціональний з’їзд є підготовчим етапом до Загальнонаціональної конвенції, яка планується в майбутньому з отриманням Україною статусу Крайової ради.

«Лицарі Колумба» розпочала свою діяльність в Україні три роки тому із створенням першої української ради «Лицарів Колумба» при Патріаршому Соборі Воскресіння Христового в Києві. За три роки існування організація добре розвинулась як на сході так і на заході, і на сьогодні налічує близько 500 членів, які є вірними УГКЦ та РКЦ в Україні.

Теги: