Унікальний рукописний Коран експонується на виставці «Татари і Волинь» у ЛуцькуЄдиний збережений на материковій Україні рукописний Коран, переписаний в Острозі у 1803 році, а також інші унікальні речі культури і побуту татарського народу прикрасили експозицію Волинського краєзнавчого музею. Виставка «Татари і Волинь» відкрилася 17 травня і присвячена річниці депортації кримських татар з етнічної землі у 1944 році, а також подіям, що спіткали півострів у 2014-му, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іslam.in.ua.

— Виставка наша називається «Татари і Волинь: історія, культура та сьогодення», — розповів науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба. — Створена вона з матеріалів Волинського, Острозького та Рівненського краєзнавчих музеїв.

— Молитовний коврик з написаною на краях молитвою — це унікальний предмет, бо він не ткався, а плівся таким от мереживом. Ну і рукописний Коран 1803 року, а може навіть старіший, — демонструє експонати Тарас Верба.

Про те, що старовинний Коран є окрасою виставки, говорить і заступник директора Державного історико-культурного заповідника м. Острога Микола Манько.

— Окрасою став єдиний збережений на материковій Україні рукописний Коран, переписаний в Острозі у 1803 році. Жителі Луцька мають можливість ближче ознайомитися з культурою та побутом народу, який здавна проживав на території нині окупованого півострова і представники якого ще з XIV сторіччя жили на історичній Волині, захищали цю землю, що стала їхньою історичною батьківщиною, розбудовували тут свої мечеті і школи і навіть переписували святу книгу Коран, — розповіла Микола Манько.

На Волині існувала дуже велика кримськотатарська община, уточнює науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба:

— Її появу пов’язують ще з такими людьми, як князь Вітовт, який під час своїх військових походів взяв в полон багато татар і поселив їх в Луцьку (в XIV–XV столітті була навіть вулиця Татарська в межах окольного замку). А друга людина, з якою пов’язують появу татар, — це князь Костянтин Острозький, який захопив багато татар у полон та оселив в Острозі, де одна з веж і називається «татарською». Там була дуже велика община татар і навіть діяла мечеть, — ділиться історичними відомостями науковець.

— Волинь пов’язана з кримськими татарами досить тісно, навіть наша поетеса Леся Українка перебувала на лікуванні в Криму — її твори перекладено кримськотатарською і теж експонуються на виставці, — додає Тарас Верба, згадавши ще про одну історичну постать — історика, письменника і перекладача кримськотатарського походження, одного з організаторів Академії наук України, жертву сталінського терору Агатангела Кримського, який був уродженцем Володимир-Волинського.

Теги: