Католицькі єпископи Польщі закликають до польсько-українського примиренняНапередодні річниці злочинів на Волині, які сталися 11 липня 1943 року, Президія Польської Єпископської Конференції закликає своїх співвітчизників до пробачення і примирення. Про це мовиться в комюніке Президії Конференції від 24 червня 2016 року, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Польські католицькі єпископи зауважили: «Оскільки навіть найболючішої правди про минуле ми не можемо уникнути, то, так, ми повинні її – і це в основному завдання істориків – дослідити».

Однак, на їхній погляд, у цьому повинні стати дороговказом воістину пророчі слова святого Івана Павла ІІ, які він промовив у Львові у 2001 році: «Нехай завдяки очищенню історичної пам’яті всі будуть готові ставити вище те, що об'єднує, а не те, що розділяє, аби разом будувати майбутнє, яке базуватиметься на взаємній повазі, на братерській єдності, співпраці і справжній солідарності».

«Від імені Президії Польської Єпископської Конференції висловлюємо нашу радість від усіх зусиль, які ведуть до прощення провин людей і народів», - ідеться в комюніке.

«Щоб будувати єдність народів та в дусі довіри розвивати взаємовідносини і таким чином творити цивілізацію любові, потрібно подолати спадщину минулого, пробачити історичні образи і непорозуміння та очистити нашу пам'ять», - вважає Президія Польської Єпископської Конференції.

Комюніке підписали: архієпископ Станіслав Гондецький, митрополит Познані, голова Польської Єпископської Конференції; архієпископ Марек Єндрашевський, митрополит Лодзя, заступник голови Польської Єпископської Конференції; єпископ Артур Мізинський, генеральний секретар Конференції.

2 червня 2016 року відомі державні, громадські діячі, глави українських традиційних Церков та інтелектуали напередодні роковин Волинської трагедії оприлюднили «Відкрите звернення до проводу Польської держави, духовних і культурних діячів та всього польського суспільства».

Вони закликали польських партнерів утриматися від нерозважливих політичних заяв з приводу минулого, які можуть використати треті сили для загострення польсько-українських відносин.

Замість окремих національних актів, вони запропонували повернутися до традиції спільних двосторонніх державних відозв та разом встановити єдиний День пам’яті за жертвами польсько-українського конфлікту під час і після Другої світової війни.

Теги: