24 липня в Польщі упокоївся архієпископ Перемишський і Новосанчівський владика Адам Дубець, ієрарх Польської Православної Церкви, якого називають "символом українців у Польщі", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Stavropigia.lviv.ua.

Народився Олександр Дубець у селі Флоринка на Західній Лемківщині 14 серпня 1926 р. Мирне життя сім’ї майбутнього ієрарха перервала Друга світова війна, що забрала його батька Василя, який закінчив життя у нацистському концтаборі Аушвіц. Навчався майбутній архієрей в українській гімназії в Криниціу. У 1947 р. був виселений з Лемківщини під час радянської депортації «Вісла».

Майбутній ієрарх належав до покоління лемків, яке формувалося в умовах відродження православ’я на Лемківщині, започаткованого в 20-х роках ХХ ст.

У 1956 р. О. Дубець вступає до Православної духовної семінарії у Варшаві, а згодом – після закінчення її в 1960 р. – до варшавської Християнської богословської академії, яку закінчив зі ступенем магістра богослов’я. В листопаді 1964 р. О. Дубець був висвячений у диякона, а 30 січня 1965 р. – прийняв ієрейську хіротонію з рук митрополита Варшавського і всієї Польщі Стефана.

Першою парафією нововисвяченого ієрея стала Висова на рідній Лемківщині, згодом він окормляв вірних у Кальникові біля Перемишля. Проте незабаром молодого, бо 30-річного священика, призначено до древнього княжого Сянока. Саме з 1966 р. по сьогоднішній день, тобто протягом вже майже 60 років, з доручення Церкви зв’язав він своє життя з цим містом. У Сяноці став парохом місцевої православної парафії Святої Трійці, з часом прийняв чернецтво, а 30 січня 1983 р., у митрополичому собору св. Марії Магдалини у Варшаві відбулася його архієрейська хіротонія у єпископа Люблинського.

Роки архипастирського служіння владики Адама стали часом відродження церковного життя на території єпархії, чому сприяли політично-суспільні зміни, які відбулися в Польській державі у 1980-90-ті роки і дали нові можливості.

Було побудовано ряд нових храмів, всі храми відремонтовано, створено нові православні парафії й монастирі, споруджено парафіяльні будинки. Вагомим фактором стало врегулювання майнових справ Православної Церкви на території єпархії. Стараннями єпископа Адама відновлено видавання «Церковного Календаря» українською мовою, започатковано також інші видавничі ініціативи, зокрема видання квартальника «Антифон». Однією з найважливіших подій стало причислення до лику святих сина Лемківщини – св. священномученика Максима Горлицького, була це перша канонізація в історії автокефалії Православної Церкви в Польщі.

Значення діяльності архієпископа Адама виходило і виходить поза межі Перемисько-Новосанчівської єпархії, навіть поза межі Православної Церкви в Польщі. Послідовне збереження українських церковних традицій, вживання рідної мови у проповідуванні та контактах з вірними, наголошення значення історичної спадщини та необхідності зберігати прадідівську українську культуру й традицію стало вагомим внеском владики Адама у свідчення православ’я в сучасному світі.

У 2015 році, під час зустрічі з керуючим Карпатською єпархією УАПЦ єпископом Віктором Бедь, архієпископ Адам висловив побажання швидшого подолання розділення та утвердження єдиної автокефальної Церкви в Україні.

Теги: