Кабмін дав старт перереєстрації усіх неприбуткових організацій у новому Реєстрі Кабінет Міністрів України затвердив новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру. Зміни передбачені Постановою Кабміну від 13.07.2016 року № 440, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Порядок визначає алгоритм дій для неприбуткових організацій, в тому числі релігійних, та контролюючих органів при включенні/виключенні неприбуткової організації до/із такого Реєстру.

Ці зміни пов’язані із запровадженням нових критерії неприбутковості та створенням нового Реєстру неприбуткових установ та організацій, що передбачено пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України (Закон від 17.07.2015 року № 652-VIII).

Зокрема, до середини вересня 2016 року Державна фіскальна служба буде розсилати до неприбуткових організацій, які на сьогодні включені до Реєстру, письмові запити про надання (у місячний строк з дня їх отримання) відповіді щодо відповідності установчих документів вимогам, встановлених згаданими положеннями Кодексу. Виключення стосується лише тих неприбуткових організацій, установчі документи яких були оприлюднені на порталі електронних сервісів після проходження державної реєстрації.

З дня отримання відповіді на запит із завіреними копіями документів фіскальні органи протягом місяця включатимуть таку неприбуткову організацію до нового Реєстру, якщо її статут відповідає вимогам Кодексу. В іншому разі – фіскальні органи будуть повідомляти про необхідність внесення відповідних змін до статуту.

Процес перенесення даних про неприбуткові організації з чинного Реєстру до нового планується завершити до 2017 року.

Важливо зауважити, 1) якщо установчі документи неприбуткової організації не будуть відповідати Податковому кодексу та 2) копії таких документів не будуть передані до податкової інспекції, то з 1 січня 2017 року фіскальні органи отримують право виключити таку неприбуткову організацію з Реєстру.

Крім цього, за державну реєстрацію змін до свого статуту кожна неприбуткова організація повинна сплатити адміністративний збір у розмірі 410 гривень.

Виключення з Реєстру означатиме позбавлення статусу неприбутковості і, як наслідок, необхідність сплати податку на прибуток з усіх доходів, в тому числі з пожертв.

Як повідомляв ІРС, нові положення Податкового кодексу України містять заборону на розподіл пожертв неприбутковими організаціями серед своїх членів. Для релігійних організацій цю вимогу можна потрактувати як заборону на добродійність серед своїх одновірців, що суперечить ч.2 статті 23 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та нагадує практику сталінського режиму.


Нагадаємо, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій спільно з Інститутом релігійної свободи розробили законопроект про внесення змін до Податкового кодексу з метою уникнення необхідності перереєстрації статутів усіх майже 35 тисяч релігійних організацій. Наразі проект узгоджується з експертами та готується до реєстрації у Верховній Раді.

У разі прийняття парламентом такого законопроекту до кінця року, релігійним організаціям достатньо буде подати завірені копії своїх статутів до податкової інспекції з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Теги: