У Празі за сприяння місії Карпатської єпархії УАПЦ обговорили проблеми трудових мігрантівЗ 26 вересня у Празі працювала Міжнародна конференція «Тернистий шлях українського суспільства до Європейського союзу», присвячена актуальним проблемам трудової міграції з України, використання нелегальної праці українців в Чехії та проблемам сучасної работоргівлі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Uaoch.org.

Одним із співорганізаторів конференції виступила Духовна місія Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви в Чеській Республіці.

Голова місії ієромонах Афанасій (Шрамко) передав учасникам зібрання вітання та благословення від Карпатського єпископа Віктора (Бедь).

«Проблеми, що ставить і вирішує конференція, є важливими і доленосними як для України та громадянського суспільства, так і для української діаспори і Європейського Союзу», – говориться у вітальному листі, якого надіслав владика Віктор (Бедь), єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Карпатською єпархією УАПЦ, президент Міжнародної академії богословських наук.

Продовжуючи свій виступ, голова місії ієромонах Афанасій (Шрамко) зазначив, що зловживання посередників, які за підтримки кримінальних угрупувань, корумпованих посадовців як на території Чеської Республіки, так і України, створили механізми залучення громадян України до кримінальних схем, є найгострішою проблемою для українських трудових мігрантів, і Церква вважає своїм обов’язком долучитися до її вирішення, незважаючи на прямі фізичні погрози та інформаційні протидії.

Із проблемами трудової міграції українців в Чехії коротко ознайомив присутніх Андрій Гуль, засновник Благодійного фонду «Відродження», який став співзасновником та гарантом проведення міжнародної конференції. На даний час, за словами Андрія Гуля, українська діаспора Чехії є досить сильна та об’єднана, щоб почати боротьбу із проблемами трудової міграції, використанням нелегальної праці українців у Чехії та сучасною торгівлею людьми. Наприклад, Благодійний Фонд «Відродження», Міжнародна асоціація працедавців, Український Національно-культурний центр уклали меморандум про співпрацю, об’єднавши свої зусилля для допомоги українцям в Чехії.

У конференції взяли участь представники правоохоронних органів Чеської Республіки, правозахисних організацій України, представники духовенства, науковців, українських підприємців Чехії, українських та чеських громадських організацій: Міжнародна асоціація працедавців, Український Національно-культурний центр, Профспілки Української діаспори в Чеській Республіці, «Інтеграційний центр Прага» та Східноєвропейська агенція розвитку.

Відбувся обмін практичними і теоретичними напрацюваннями учасників конференції, надано пропозиції з розробки шляхів розв’язання проблем, пов’язаних з порушенням прав громадян України, які тимчасово перебувають на території ЧР, та покращення взаємодії між українськими та чеськими органами правопорядку із залученням до співпраці громадських організацій українців в Чехії.

Голова Українського Національно-культурного центру в Празі Геннадій Базаєв звернувся із пропозицією створити робочу групу з представників державних та правоохоронних органів обох держав, консульських установ України в Чеській Республіці, українських громадських і волонтерських організацій, що діють на території Чехії, які б раз у 3 місяці збиралася і випрацьовували конкретні кроки для вирішення проблем.

Про намагання вирішити проблеми із електронною системою Visaрoint розповів Мікоряк Міколаш з некомерційної організації «Інтеграційний центр Прага. На даний час під егідою Міністра з прав людини і рівних можливостей Чеської Республіки Їржі Діенсбіера створена робоча група з прав іноземців, членом якої є і Міколаш, яка працює над проблемою системи Visaрoint в Україні.

Своїми напрацюваннями у сфері боротьби із нелегальною трудовою міграцією поділився словацький генерал Йозеф Задько із Східноєвропейської агенції розвитку, яка співпрацює в рамці освіти та проблем безпеки з українськими правоохоронними органами, партнерами від Ужгороду, Києва до Одеси, з українськими навчальними закладами та вузькими спеціалістами в сферах економіки, менеджменту та права.

В ході наступних кілька днів всі пропозиції були опрацьовані оргкомітетом і прийнято рішення про створення спільної робочої групи, яка буде випрацьовувати конкретні кроки для вирішення нагальних проблем трудової міграції з України.

Ієромонах Афанасій від імені місії вручив голові Профспілок української діаспори в Чеській Республіці Валерію Адаменко орден «Покрови Пресвятої Богородиці». Також грамотою за плідну працю було відзначено голову прес-служби Духовної місії Карпатської єпархії УАПЦ в Чеській Республіці Оксану Чужу.

Теги: