Глава УГКЦ відзначив мученицький подвиг вірмен-католиків Галичини25 жовтня глава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав взяв участь богослужінні з нагоди 70 роковин ліквідації Вірменської Католицької Церкви в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Під час проповіді у костелі Святого Олександра у Києві глава УГКЦ відзначив: «Ми сьогодні згадуємо сумну подію – 70 років ліквідації Вірменської Католицької Церкви в Україні. Ми згадуємо сьогодні наших братів і сестер у Христі, які справді стали свідками Живого Бога і насінням Царства Небесного в цьому бурхливому неспокійному світі».

Він пригадав, що місто Львів до Другої світової війни було унікальним містом у всій Європі, в якому разом служили Богові і Божому народові три католицьких митрополити: митрополит візантійського обряду, митрополит латинського обряду і митрополит вірменського обряду.

«Ми знаємо, – розповів Святослав, – що Вірменська Католицька громада Львова славилася на всю Європу багатством своєї культури, свого духовного життя, глибиною богословської і філософської думки, активністю в суспільному житті України в тих роках, особливо на початку ХХ століття».

Він заявив, що є можливість читати в документах архіву СБУ: відповідно до донесень НКВДистів вони вважали завершеним ділом ліквідації Вірменської Католицької Церкви арешт духовенства і закриття парафії у Львові. «До репресій на релігійному ґрунті був доданий ще один нелюдський репресивний механізм. 75% вірмен Галичини було виселено до Польщі і Західної України. Решта 25 відсотків, які відмовилися виїжджати зі своєї рідної землі, було репресовано і розсіяно по Сибіру...», – розповів Святослав.

«Сьогодні, – сказав глава УГКЦ, – ми дякуємо братам і сестрам Вірменської громади, які зуміли зберегти свою віру в нелюдських обставинах. Сьогодні поминаємо усіх невинних жертв тоталітарних режимів і комуністичних репресій. А особливо ми дякуємо їм за свідчення своєї віри... Складаємо співчуття нашому братньому вірменському народові. Дякуємо за вашу багаторічну присутність і вашу багаторічну історію на українській землі».

Нагадаємо, що Вірменська Католицька Церква в Галичині сягає своїми коренями унії галицьких вірмен з Римським Престолом з другої половини XVII століття. Станом на 1939 рік ВКЦ в Західній Україні нараховували 5300 вірних та 8 церковних громад, які були поділені на 3 деканати та які обслуговувало 19 священиків. У 1939-45 рр. Церква значно ослабла: у результаті воєнних дій, німецького, а згодом і радянського терору чисельність духовенства зменшилася наполовину. 1940 року було заслано в Сибір близько 2500 вірмен-католиків Львівської архієпархії.

Датою остаточного припинення існування Львівської Вірмено-католицької архідієцезії вважають 25 жовтня 1946 року, оскільки цим днем датований документ ватиканської курії No7800/46 за підписом кардинала Домініка Тордіні, згідно з яким було всіх вірмен-католиків у Польщі підпорядковано ієрархії Римо-Католицької Церкви та дозволено зміну обряду, що призвело до латинізації більшості вірних та священиків, яким вдалося врятуватися від нацистських і радянських переслідувань.

Теги: