Глава УГКЦ попросив дипломатів Австрії про сприяння у звільненні українських полоненихВерховний архієпископ Святослав, глава УГКЦ, у рамках свого душпастирського візиту до Австрії зустрівся 11 листопада з політичним директором Міністерства закордонних справ Австрії Александром Маршиком та директором наукового співробітництва доктором Маркусом Бергманом, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

На першій офійній зустрічі з австрійськими політиками главу УГКЦ супроводжували отець Юрій Коласа, генеральний вікарій католиків візантійського обряду в Австрії, та доктор Олег Турій, проректор з програмного розвитку Українського католицького університету.

«У своєму сьогоднішньому слові я виділив три основні моменти. Перший –  розповів присутнім, як сьогодні позиціонує себе УГКЦ в суспільному дискурсі. На початку наголосив, що наша Церква є не державною, а народною, тому відносить себе до громадянського суспільства, яке сьогодні є джерелом змін в Україні», – розповів Святослав. Завданням Церкви на сьогодні, як стверджує глава УГКЦ, є допомогти скерувати енергію українського суспільства на преображення українства.

Другим важливим моментом на зустрічі стала розмова про корупцію в Україні. Предстоятель УГКЦ зауважує: «Ми підходимо до цього питання не лише з точки зору якогось карального закону, а і з точки зору християнської моралі, бо кажемо, що корупція – це гріх. Ми говоримо про корупцію як про нездатність до будівництва спільного блага. Хочу нагадати, що наша Церква має цілу антикорупційну душпастирську програму, яку ми затвердили на нашому Синоді в Зарваниці весною цього року. Ми хочемо зробити сумління наших християн чутливим до корупції».

Наприкінці зустрічі Святослав розповів австрійським чиновникам про побачене у Краматорську та попросив посприяти у звільненні українських полонених. «Наступного року Австрія головуватиме в ОБСЄ. Тому я попросив наших співрозмовників допомогти звільнити наших українських полонених, з яким там поводяться не по-людськи, – розповідав глава УГКЦ, –  це справжні тортури. Наші опоненти були зворушені почутим та одразу записали це завдання як одне з пріоритетних».

Результатом бесіди українського греко-католицького духовенства і представників Міністерства закордонних справ Австрії має стати візит Міністра закордонних справ Себастьяна Курца на Донбас. Нагадаємо, що з січня 2017 року Австрія очолюватиме ОБСЄ та обіцяє глибше розглянути українське питання.

Теги: