Вийшла книга про перебування Патріарха Мстислава (Скрипника) в ХарковіУ нововолинському видавництві «Мрія» надруковано книгу «Дивімося одне одному у вічі!», присвячену перебуванню першого Патріарха Української Автокефальної Православної Церкви Мстислава (Скрипника) на Харківщині в часи третього відродження УАПЦ в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Uaoch.org.

Видання здійснено з благословення глави УАПЦ митрополита Макарія (Малетича) та за фінансової підтримки Львівського крайового ставропігійного братства апостола Андрія Первозваного.

Автор-упорядник книги – харківський викладач військового вишу та активний учасник братського руху і відновлення УАПЦ на Слобожанщині Ніна Григорівна Немировська. У роботі вона використала власні архівні матеріали та публікації різних часів, присвячені перебуванню владики Мстислава в Харкові.

Книга обсягом 176 сторінок поділена на п’ять розділів. У першому наводяться статті регіональних друкованих ЗМІ, присвячені приїзду Патріарха. Другий розділ складають спогади та роздуми свідків подій початку 1990-х років. У третьому розділі розкривається портрет особистості першого Предстоятеля відродженої УАПЦ – у ньому вміщено біографію та рефлексії над життєвим шляхом видатного архієрея. Через четвертий розділ до сучасних українців промовляє сам владика Мстислав – наведені його інтерв’ю під час перебування на рідній землі, виступи перед харків’янами, звернення до єпископату та вірних, духовний заповіт Патріарха, його молитва за Україну. Останній розділ наповнюють фотографії зустрічей архієрея з харків’янами та присвячених патріархові меморіальних акцій.

Харків в останні роки свого життя Мстислав відвідував двічі: у травні 1991 року і грудні 1992 року. Цим моментам і присвячена книга.

Теги: