У Києві презентують дослідження про спадщину Івана Вишенського та Паїсія Величковського на Афоні«Духовно-культурна спадщина Івана Вишенського та Паїсія Величковського: від України до Афону. Нові факти та джерела» - така назва лекції-презентації, яка відбудеться 24 січня у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського сторінку події у Фейсбуці.

Захід проведе директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні, головний редактор наукового альманаху «Афонська спадщина» Сергій Вікторович Шумило.

В рамках заходу присутні зможуть дізнатись про історичні і духовно-культурні зв’язки України і Афону, про спадщину видатних українських духовних і культурних діячів – Івана Вишенського та Паїсія Величковського, зокрема на основі невідомих архівних джерел, виявлених дослідником в архівах Афону.

Також відбудеться презентація нових книжок директора Міжнародного інституту афонської спадщини – «Преподобний Паїсій Величковський "Повість про святий собор" та маловідомі листи» і «Старец Иоанн Вишенский: афонский подвижник и православный писатель-полемист».

У книжці про Паїсія Величковського вперше видано українською мовою визначну і водночас забуту пам’ятку української духовної літератури XVIII ст. – його автобіографічний твір, а також документи з архівів України та Афону, що проливають світло на діяльність на Афоні, в Греції та Румунії цього відомого українського святого, культурного і релігійного діяча XVIII ст.

У книзі ж про Івана Вишенського вперше на основі маловідомих архівних документів зроблено спробу відтворення детального життєпису українського письменника-полеміста і афонського подвижника, також аналізується його духовно-літературна спадщина. Крім того, автор спробував відшукати на Афоні печеру, в якій в затворі подвизався старець Іоан Вишенський і де він закінчив свій земний шлях.

Захід розпочнеться 24 січня о 15.00 у приміщенні НБУВ за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 62, читальна зала відділу зарубіжної україніки (к. 302). Вхід вільний, при собі необхідно мати паспорт або посвідчення.

Організатори заходу: Інститут книгознавства Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

Фото Facebook

Теги: