Церкви відзначили День соборності УкраїниУ ці дні Україна відзначає День соборності. З нагоди свята у церквах країни відбуваються мелебні на згадку про події 1919 року, а також з молитвою про сучасну і майбутню Україну, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Doba.te.ua.

Зокрема, свято відзначили на межі Тернопільщини та Хмельниччини. У міжобласному святі «Збруч – ріка єднання» взяли участь понад 5 тисяч представників цих областей. На мості, який єднає дві області, зустрілися представники духовенства, громади та влади Тернопільщини і Хмельниччини. Відтак відбулось з’єднання державного стягу. В урочистій ході, присвяченій Дню Соборності України, взяли участь представники Тернопільської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Саме так, урочистою ходою, відзначали це свято й у 1919 році. Тоді також делегації зі Сходу і Заходу України зустрілися на мості, а на головному майдані Підволочиська зачитали Акт Злуки українських земель.

22 січня також у церквах області відбулися богослужіння, на яких вшановували учасників національно-визвольної боротьби, видатних діячів українського державотворення та полеглих у боях за її свободу.

Цього ж дня глава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового сказав: «Можемо сказати, що в основі соборності, яка так проявилася в Акті Злуки, виявилася християнська сутність нашого народу. Соборна держава була виявом соборності народу, незважаючи на те, що довгий час різні частини нашої Батьківщини, нашої обітованої землі, були розшматовані між різними імперіями, котрі вживали єдине правило: поділяй і владарюй. У цей момент соборності на Софійському майдані світло засвітило, – світло надії, світло, яке вийшло з серця, з нутра українського народу як світло Христового Євангелія, Христової благовісті... «Ми сьогодні потребуємо сили, аби будувати, розвивати єдину соборну незалежну державу. І та сила і світло сьогодні нам сяють із Того, хто є єдиним святим, єдиним світлом, єдиною нашою надією і нашим спасінням – це є наш Ісус Христос».

Предстоятель УГКЦ зазначив: «У цю хвилину, – відзначив духовний лідер греко-католиків , – коли ми молимося, багато молодих дівчат і хлопців творять живий ланцюг єдності, який об'єднує обидва береги Дніпра. Хочу подякувати цим молодим людям, які у своєму житті будують ту єдність і соборність, що її нам передали наші великі попередники».

Теги: