Синод УГКЦ назвав гріхи українців і закликав народ та можновладців до покаянняНапередодні Великого посту, що розпочинається 27 лютого, Синод УГКЦ виступив з посланням, в якому закликав вірян до покаяння, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

"Одним із найважчих гріхів, який ми успадкували від комуністичного минулого, є зневага до людського життя, зокрема до життя ненароджених дітей. Радянський Союз був першою державою у світі, що легалізувала вбивство ненароджених. Хоча ми вже чверть століття живемо в незалежній державі, цей ганебний злочин донині здійснюється в наших медичних закладах...", - наголошує Синод і нагадує, що кожного року внаслідок абортів гине близько 150 тисяч українських дітей.

Синод зазначає, що за цей гріх навмисного чоловіковбивства відповідальність несе "не тільки жінка, що насмілюється на такий крок, а й батько ненародженої дитини й рідні, які не протидіють цьому, не кажучи вже про медиків та всіх безпосередньо причетних до цього злодіяння".

Іншим моральним злом Синод називає алкоголізм, який призводить щороку до понад 40 тисяч смертей в Україні. Також звертає увагу на забрудення довкілля.

Окрім того, Синод закликає народ вчитися поваги до законів і "починати з елементарного, наприклад із дотримання правил дорожнього руху".

Взірцем у додержанні законів для всіх громадян мають бути самі законотворці, – "натомість сьогодні багато з них перетворюються на публічних грішників, відверто ігноруючи робочі засідання і нехтуючи на очах у всієї країни своїми важливими обов’язками, чи ще гірше – приймають закони, котрі сприяють збагаченню багатих, а доводять до зубожіння звичайних людей", зауважують єпископи.


"Особливий заклик до покаяння скеровуємо до певних категорій і груп у нашому суспільстві, які зосереджують у своїх руках значні ресурси та повноваження, але нерідко зловживають ними зі шкодою для держави і народу", - йдеться у посланні,

Синод пропонує "п’ять умов доброї Сповіді (іспит сумління, жаль за гріхи, щире і повне визнання гріхів, постанова виправитися і виконання покути)" та закликає не відкладати покаяння і таїнства причастя.

Теги: