Житомирський обласний краєзнавчий музей, який є одним із найстаріших музейних закладів України, функціонує саме в будівлі вікаріату з 1970 року. Сама ж будівля на майдані Замковому, 1 побудована на початку минулого століття. До 1919 року вона використовувалась як вікаріат – адміністративний будинок Луцько-Житомирського єпископа.

В облраді вважають, що саме передача будівлі музею врятувала її від цілковитого занедбання. Після капітального ремонту в 2010-2015 роках приміщення музею відповідає вимогам сучасних музейних стандартів.

«Обласна рада з повагою та розумінням ставиться до представників усіх конфесій, які діють на території області, не стоїть осторонь суспільно-важливих питань, проте не може допустити, щоб історія рідного краю, культурне надбання наших предків залишилось без приміщення», - інформує облрада.

При цьому місцеві журналісти і краєзнавці вказують на негативний досвід вирішення подібного питання при передачі місцевій єпархії УПЦ (МП) у вересні 2011 року приміщення церкви на Замковій горі, в якому знаходився природничий відділ Житомирського обласного краєзнавчого музею. Тоді губернатор Сергій Рижук обіцяв за рік побудувати нове приміщення для музею природи. У вересні 2012 року урочисто заклали капсулу на місці зведення нового музею, через три роки довгобуд «законсервували».

Теги: