Найбільшим надбанням І.І.Огієнка став переклад Біблії та низки богослужбових книг на українську мову. Крім того, він є автором творів релігійного змісту, численних праць з історії, культури, мовознавства, релігієзнавства, канонічного права та багатьох інших дисциплін.

В онлайн режимі пропонується ознайомитись із окремними документами із особового фонду І. І. Огієнка (ф. 1294), який налічує 82 одиниці зберігання за [1926]–1997 рр. і містить творчі матеріали (тексти виступів), матеріали до біографії, документи про фондоутворювача, листування з приватними особами і організаціями, світлини тощо. Велике зацікавлення дослідників викликають друковані видання, які зберігаються у ЦДАМЛМ України, зокрема: Українська культура. Академічна промова на відкритті Українського народного університету в Києві. – К., 1917; Українська культура. – К., 1918; Краткій курсь украинского языка. Изь лекцій по исторіи украинскаго язика. – К., 1918; Українська мова була вже мовою церкви. – 1921; Нариси з історії української мови: система українського правопису. – Варшава, 1927; Повстання азбуки й літературної мови з слов’ян. – Жовква: 1938; та ін.

Проект «АРХІВажлива справа» презентує у Києві документи і рідкісні видання митрополита Івана Огієнка

Іван Огієнко народився в містечку Брусилів Радомишльського повіту Київської губернії. У 1903 році І.Огієнко вступив на медичний факультет Київського університету святого Володимира, проте згодом перевівся на історико-філологічний. Працюючи у Київському університеті, І.Огієнко одним із перших починає викладати українською мовою. За часів Центральної Ради він стає членом Ради Міністерства освіти, виступає одним із ініціаторів створення Українського народного університету. З 1920 року знаходився у еміграції та проживав у Польщі, займався викладанням, видавничою справою. Після смерті дружини Іван Огієнко прийняв чернечий постриг під ім’ям Іларіон. У 1940 – 1944 рр. він очолював українські церкві на Холмщині і Підляшші, а з 1947 р. став предстоятелем Української Греко-Православної Церкви в Канаді. Помер митрополит Іларіон у 1972 р. і був похований у православній секції Меморіального парку «Глен Іден» (Канада).

Проект «АРХІВажлива справа» презентує у Києві документи і рідкісні видання митрополита Івана Огієнка

Адреса ЦДАМЛМ України: 01001, м. Київ-01, вул. Володимирська, 22-a (територія Національного заповідника “Софія Київська”). Читальний зал для користувачів відкритий щоденно, крім суботи і неділі. Попереднє замовлення архівних документів користувачами з різних регіонів України здійснюється у телефонному режимі (044)2784481, (044)2784663.

Теги: