Візит найбагатшої польки до Городенки стосувався перспектив колишнього костелу, яким нині опікується громада церкви Непорочного Зачаття Діви Марії. За останні 25 років зроблено багато всередині храму, встановлена огорожа, впорядковане подвір’я. Однак руйнуються колишні монастирські приміщення, що примикають до храму. Треба коштів на внутрішню оздобу, відновлення дзвіниці. Були плани зробити там міський оглядовий майданчик, але грошей на це не знайшлося.

Після спільної молитви Домініка Кульчик піднялася на дзвіницю та оглянула весь комплекс, щоб означити масштаби роботи, яку планує провадити «Кульчик Фаундейшн».

«Я з радістю продовжуватиму справи свого батька, — каже Домініка. — Тато навчив мене вести відповідальний бізнес, створювати можливості для розвитку територій. А ще передав мені любов до України».

Народний депутат Анатолій Матвієнко, який разом із депутатом облради, головою Івано-Франківської торгово-промислової палати Андрієм Левковичем залучив Кульчиків на Прикарпаття, так підсумував подію:

«Пані Домініка переймається долею храму, бо це наша спільна з поляками історія. Зараз головне — зберегти костел і весь монастирський комплекс від руйнації. Для цього треба скласти проект, означити перспективи храму, де творив знаменитий Пінзель. Тут можна створити музей археології Центральної та Східної Європи чи заснувати молодіжний хостел, проводити міжнародні екуменічні заходи. А поки нема на це грошей, то бодай законсервувати споруди, замінивши дах, вікна».

Після Городенки Домініка Кульчик відвідала Михальче. Тут фундація «Кульчик Фаундейшн» уже інвестувала в реставрацію старого костелу. Храм перекрили, вставили вікна, двері, огородили. Цей об’єкт був останнім прижиттєвим проектом Яна Кульчика.

Теги: