– Історія створення цієї церкви дуже цікава. Заснував її чернець Агафодор (Шумлянський) після того, як повернувся з Афону, - розповідає священик. - Є інформація, що Агафодора звали Андрієм, він з юності хотів жити на Афоні, і згодом це йому вдалось. Там прийняв постриг і став Арсенієм. Але тамтешній клімат був дуже вологий для нього, тому загострилась хвороба ноги. Духівник Агафодора порадив йому повертатись додому. Мовляв, тоді й нога не буде турбувати. Так Агафодор опинився у Харкові, де й прийняв чернецтво і його нарекли саме Агафодором.

До початку Другої Світової війни Агафодор правив у цій підпільній церкві, про яку знала обмежена кількість людей.

– Можливо, тому й зберігся цей храм, що радянська влада про нього не знала. Відвідував церкву Агафодор по ночах. Для необізнаних людей це був просто погріб, в якому зберігався усілякий мотлох, - припускає священик. - А сам Агафодор у 1940-х роках перейшов служити духівником до черниць у село Галайківці Мурованокуриловецького району. Храм досі діючий. В ньому щомісяця проводять богослужіння. Над ним звели невеликий будинок. Доглядає за храмом місцева жінка Ольга. Слідкує, щоб там було чисто, побілено, щоб доріжки були застелені тощо.

– Ця церква є унікальною. Я поки що не чув, щоб подібні десь існували в Україні, - запевняє Назарій Давидовський. - У Києво-Печерській лаврі є підземний храм, але він не є підпільним, бо збудований набагато раніше.

Коли церкву було побудовано, точно невідомо. Перші згадки про неї датуються 1768 роком. Втім, є припущення, що цю п'ятикупольну церкву звели набагато раніше. Церква була побудована у вигляді зрубу з дубових брусів та обшальована тонкими дошками. Стояла на кам'яному фундаменті.

Вінничани мають можливість відвідати підземну церкву в Яришеві вже незабаром. Історично-паломницька поїздка охопить й Галайківці, Бар та Кривохижинці. Вона мала відбутись 22 квітня, але через негоду її перенесли на 29 квітня.

Теги: