Саме ці питання обговорювали недавно на своєму зібранні представники місцевої єпархії УПЦ Київського Патріархату, відгукуючись на прохання міськради висловитися щодо ініціативи греко-католиків.

Митрополит Данило, ієрарх УПЦ КП, критично поставився до ініціативи, вважаючи недоречним сусідство культових споруд з культурною. До того ж з ініціативою вистапила місцева греко-католицька громада, тоді як більшість буковинців православні, зауважує ієрарх УПЦ КП. Крім того, духовенство УПЦ КП проти спекуляцій на пам'яті герроїв Небесної сотні, бо саме на їх честь пропонують встановити іншу споруду - монумент Богородиці з дитиною на руках. Священик УПЦ КП Роман Грищук каже, що так можна всім встановленим хрестам і скульптурам давати назви на честь Небесної сотні, дбаючи не стільки про пам'ять, скільки про "просування своїх інтересів".
Священики УПЦ КП дійшли висновку, що пам'ятник Благовіщення хочуть встановити представники організації "АллатРа", яка є "продовженням Білого братства".

Депутати міської ради посперечалися через позицію митрополита Данила щодо встановлення Хреста Пієти на центральній площі міста.

На засіданні міськради депутат від фракції "Народний контроль" Ярослав Петришин з трибуни зачитав заяву, в якій розкритикував митрополита Данила за його слова щодо греко-католиків та встановлення Хреста Пієти.

"Я звертаюся до дуже поважної та впливової людини - митрополита Чернівецького та Буковинського УПЦ КП Данила. Отче, ви несете добро і Слово Боже сотням тисяч українців. Греко-католики - це люди, на яких православні завжди можуть покластися, з якими ваші прихожани стояли пліч-о-пліч на Майдані та стоять на сході у зоні АТО", - заявив він, додавши навіть, що греко-католики і православні не відчувають різниці у вірах.

Крім того, він сварив митрополита Данила за неналежну поведінку православного духовенства, не поділяючи його на Патріархати.

"Пане Даниле, скажіть мені, чому в часи, коли українці ледве зводять кінці з кінцями, деякі представники вищого православного духовенства літають з Києва до Чернівців на приватних гелікоптерах? Чому настоятель Києво-Печерської лаври порушує Правила дорожнього руху на своєму "Мерседесі" за кілька сотень тисяч доларів? І далі виходить і показує неповагу до української поліції? Кого він поважає? Може, російське ФСБ, бо українська поліція йому не указ? Чому в деяких православних храмах спілкування і відправа відбуваються російською мовою? Це все відбувається тому, що серед тих 86 відсотків православних, про яких ви казали, є насправді глибокий розкол. Є декілька патріархатів, які сповідують місцями кардинально різні принципи. Частина православних прагне у Європу, частина ностальгує за так званим "русскім міром", - заявив Петришин.

Він сказав, що хотів би, аби українські православні священики працювали над об’єднанням усіх трьох православних конфесій у єдину помісну Православну Українську Церкву, і "не робили те, що вигідно Путіну і Гундяєву".

На заяву депутата також емоційно відреагував керівник фракції "БПП "Солідарність" Василь Максимюк. "Виступ депутата виглядає як провокація. Я не можу промовчати при всій повазі до регламенту. Вийшов мій колега-депутат, якого я поважаю, в той же час - від православної громади міста він облив брудом повністю іншу. Я не хочу зараз давати аналіз міжконфесійним стосункам, тому що це занадто складно і глибоко релігійно. Але в той же час - яке ви маєте право обливати брудом високоповажного Данила, який розмовляє українською мовою, який жодної дії чи справи не зробив у бік агресора, і ви зараз все це покладаєте на відповідальність всієї православної церкви. Ви змішали розуміння Київського і Московського патріархату. Мені здається, що це недоречно, неетично, негарно і не релігійно. Ви своїм виступом самі втручаєтесь і розв’язуєте міжрелігійний конфлікт, що не потрібно було би робити. Якщо є думка навколо встановлення Пієти, то я, православна людина, у 2006 році виступав за встановлення Хреста у цій сесійній залі разом з колегою Володимиром Бешлеєм. Але в бік Данила я у будь-якому випадку не дозволю такі висловлювання", - заявив Максимюк.

Після виступів депутатів міський голова Олексій Каспрук заявив, що у сесійній залі не потрібно з’ясовувати стосунки, пов’язані з релігією. "Ми маємо закон, ми маємо повноваження міської ради, ми маємо над ними працювати. І не робити колот в місті", - сказав Каспрук.

Наразі чернівчан запрошують до громадських слухань, де обговорять спорудження скульптурної композиції «Хрест Пієти» та демонтаж Хреста на центральній площі. Подія відбудеться 17 травня 2017 року о 18 годині в приміщенні Центрального палацу культури, що на Театральній площі, 5 (велика зала). Ініціатор громадських слухань – Олексій Каспрук.

Теги: