Участь у заході взяли представники духовенства та парафіян Карпатської єпархії УАПЦ, професорсько-викладацького складу та студентів Української богословської академії Карпатського університету.

Єпископ Віктор у доповіді «Канонічно-історичний шлях відновлення єпископату УАПЦ в 1942 – 1944 рр. та збереження апостольсько-єпископської спадковості в УАПЦ» зазначив: "Після масового терору, ув’язнення і фізичного знищення впродовж 1921 – 1941 рр. московським комуністично-радянським окупаційним режимом єпископату, переважної більшості духовенства та значної частини прихожан відродженої в 1917 – 1921 рр. Української Автокефальної Православної Церкви, українське церковне життя фактично було заборонено на всій території Української Радянської Соціалістичної Республіки. І тільки в умовах Другої світової війни, не зважаючи на всі лихоліття воєнного періоду та протидію німецько-фашистського окупаційного режиму, православні України розпочали черговий етап відродження своєї Української Церкви. Так у період з 1942 по 1944 рр., за погодженням із Вселенським патріархатом та з благословення Блаженнійшого Діонісія (Валеденського), Митрополита Варшавського і Волинського і всієї Православної Церкви в Польщі, священноархімандрита Почаївської Лаври, колишнього члена Святого Синоду відродженої УАПЦ (1919 – 1921) було призначено адміністратора Української Автокефальної Православної Церкви, яким став Високопреосвященнійший митрополит Полікарп (Сікорський), та відновлено (висвячено) єпископатом Православної Церкви в Польщі нових єпископів для УАПЦ".

Єпископ Віктор перелічів ієрархів, які "впродовж 1942 – 1944 рр. канонічно було висвячені... для відродженої в 1917 – 1921 рр. Української Автокефальної Православної Церкви". За його словами, "відповідно канонічна апостольсько-єпископська спадковість в Українській Автокефальній Православній Церкві була відновлена в 1942 – 1944 рр. в повній мірі та через спадковість єпископату збережена в УАПЦ по сьогодні".

З доповіддю «Український автокефальний рух в роки Другої світової війни: міфи та реалії» виступив протоієрей Сергій Урста, доктор богословських наук, доцент Української богословської академії Карпатського університету. Він, зокрема, зазначив: "... Аналіз історично-церковних джерел засвідчує канонічність єпископських хіротоній відродженої Української Автокефальної Православної Церкви в 1942 – 1944 рр., яка зберігається в УАПЦ по сьогодні. Надалі, зокрема, у 1995 році єпископат та духовенство УПЦ (УАПЦ) в США та УАПЦ в Діаспорі, які походили від Святішого Мстислава (Скрипника), Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УАПЦ, без будь-яких застережень ввійшло до складу Константинопольської Православної Церкви. Емігруючи на Захід, у роки Другої світової війни,  у травні 1944 року всі висвячені архієреї УАПЦ отримали спеціальні офіційні довідки від Блаженнійшого Митрополита Діонісія (Валединського), у яких було зазначено, що вони отримали з його благословення канонічну єпископську хіротонію й, перебуваючи з ним та святішими православними патріархами в канонічній єдності, «належать до єпископату Святої Вселенської Православної Церкви".

По закінченню доповідей відбулося жваве обговорення актуальних питань з історії відродження і утвердження УАПЦ в ХХ – ХХІ ст. ст. Участь в обговоренні взяли доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, академік, єпископ Віктор (Бедь), доктор богословських наук, доцент, академік МАБН, протоієрей Сергій Урста,  кандидат богословських наук, архімандрит Феофан (Бурдельов), кандидат богословських наук, доцент Олександр Смолін, доктор богослов’я, магістр богослов’я, старший викладач, протоієрей Роман Бобай, архімандрит Антоній (Хвіц), протоієрей Юрій Кадар, ієрей Крістіян Рущак, протодиякон Іван Жабляк, доктор теології, доцент Марія Жабляк, магістр богослов’я, старший викладач, читець Юрій Ропонич, магістр богослов’я, старший викладач, читець Дмитро Беник, магістр богослов’я, викладач, читець Василь Біксей, магістр богослов’я, викладач, читець Максим Бережний, читець Орест Дідух, староста парафії рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги в м. Ужгороді Іван Ворон та інші.

Наступного дня, 16 травня, єпископ Віктор (Бедь) в архієрейській резиденції в Ужгороді відслужив заупокійну літію за владикою Діонісієм (Валеденським, 04 (16).05.1876 – 15.03.1960), митрополитом Варшавським і Волинським і всієї Православної Церкви в Польщі, священноархімандритом Почаївської лаври (27.02.1923 – 15.03.1960), одним із ініціаторів відродження УАПЦ (1918 – 1921), членом Святого Синоду УАПЦ (1919 – 1921), Патріархом всієї України (08.04.1944 – 15.03.1960), з благословення якого канонічно було відновлено та висвячено новий єпископат для УАПЦ (1942 – 1944). Літія була звершена з нагоди 141-річчя з дня народження митрополита Діонісія.

Теги: