«Ми вже пройшли найскладніший підготовчий і творчий етап. Тепер у Києво-Печерському заповіднику можна побачити макет памʼятника князю Острозькому, що буде відтворений в Успенському соборі, у масштабі 1:5, який буде експонуватися пізніше також у Литві під час відкриття «Днів України у Литві», — повідомив Микола Томенко.

«Залишилося лише залучити відповідну кількість коштів до цього проекту та почати роботу над виготовленням власне памʼятника. І тут українська сторона має бути такою ж активною, як і Литва, де цей проект підтримується на рівні президента і уряду… У нас же він підтримується поки що на рівні колективу Національного Києво-Печерського заповідника та нашого Фонду «Рідна країна», — зауважив М.Томенко.

Він наголосив, що цей проект є надзвичайно важливим. «Нагадаю, Костянтин Острозький – один із найвидатніших полководців XVI ст., багаторічний великий гетьман литовський князівства Литовського, який у 1514 році на чолі обʼєднаного європейського війська у битві під Оршею розгромив 40-тисячне військо Московської держави, а родина Острозьких свого часу багато прислужилася до європеїзації освіти, науки та культури в Україні. Тому, реалізувавши у 2014 році наш проект щодо встановлення памʼятного знаку Тарасу Шевченку на місці, де він у 1846 році створив сепію із зображенням церкви Всіх Святих, ми почали повертати у Лавру український дух. А реалізацією проекту з відновлення надгробного памʼятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі ми повернемо у Лавру і європейський досвід», — підсумував Микола Томенко.

Нагадаємо, що Успенський собор, де відтворять пам’ятник князю, наразі виконує функції кафедрального собору УПЦ (МП).

Теги: