“Сьогодні, в день святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, ряд країн Південної та Східної Європи традиційно відзначає День слов’янської писемності та культури... Видатні візантійські просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи. Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма”, — зазначив прем’єр-міністр.

За його словами, “історичний розвиток української культури є невід’ємним від слов’янського світу”, а “взаємозбагачення слов’янських культур сьогодні неможливо уявити без української писемної спадщини”.

Глава уряду відзначив, що “всупереч століттям утисків” українці “не лише відстояли власну національну та культурну самобутність, а й дали поштовх для подальшого розвитку своєї культури та словесності”.

“Сьогодні українська мова і культура знову стає модною, впливовою, затребуваною у світі. І наш спільний обов’язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати інституційну підтримку для стрімкого розвитку сучасної креативної української культури. Це питання виживання в умовах глобального світу, економічної доцільності та міжнародного престижу нашої держави”, — підкреслив В.Гройсман.

Теги: