Драматичні вигнання і переселення, що відбувались після Другої світової війни, перетворили область вздовж річок Одер і Нейсе в нову прикордонну область між Німецькою Демократичноїю Республікою (НДР) та Польською Народною Республікою (ПНР). Кордон, який був тільки в односторонньому порядку визнаний Радянським Союзом (до 1990 року) через його низьку проникність розглядався в якості другого залізної завіси. Незважаючи на ентузіазм і відкритість, досягнуті вступом Польщі до Європейського Союзу в 2004 році і до Шенгенської угоди в 2007, конфлікти прикордонної і двонаціональної співпраці часто відбуваються з області історії та історії політики.

Учасники зустрічі говоритимуть про кордони, пам'ятники і колективну пам'ять як символи культурного ландшафту.

Ніколай Тойфель (Nicolai Teufel) працює молодшим науковим співробітником на кафедрі культурної географії (професор, доктор Метью Ґ . Ганна) і в бере участь у професорській програмі політичної географії (професор, доктор Мартін Довенспек) в Університеті міста Байройт (Німеччина). Зосередження інтересів припадає на прикордонні дослідження в Центральній і Східній Європі; зацікавлений в темах культурної пам'яті, міграції, детериторіалізації, прикордонного співробітництва та європейської інтеграції. У співпраці з Національним університетом ім. Івана Франка та Львівським інститутом менеджменту Ніколай Тойфель організував два українсько-німецьких семінари в 2015 і 2016 роках, які фінансувалися Міністерством закордонних справ Німеччини (Федеральне міністерство закордонних справ) і Німецької служби академічних обмінів (DAAD).

Модератор зустрічі — Катаріна Новікова, філософ, релігієзнавець.

Захід відбудеться 6 червня о 18.30. Адреса книгарні «Є»: м. Київ, вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота». Тел.: (044) 235 88 54.

Вхід вільний.

Теги: