«Я, Гункевич Маріанна Богуславівна, від імені моїх батьків – отця Богуслава та їмості Богдани Гункевич, а також інших членів родини передаю безкоштовно на експонування та постійне зберігання речі…», - говориться у листі-заповіті. Дівчина передала до музею артефакти, які розкривають трагедії доль українських родин, прихожан греко-католицької церкви

Найбільшою та найціннішою для сім’ї отця Богуслава була їхня родинна ікона «Матір Божа з Ісусом годують голубів», яку таємно перевезли з Польщі за часів переслідування Греко-Католицької Церкви радянською владою. Маріанна Гункевич успадкувала її від бабусі Марії Добуш, яка в 14 років була вивезена на примусові роботи в Німеччину. Після повернення додому, до Львова, жінка дізналася, що всю її родину вивезли згідно з планом операції «Вісла». Оскільки родина Добушів була дуже набожною і дотримувалася всіх релігійних традицій, у період гонінь церкви в їхній квартирі греко-католицькі священики проводили підпільні богослужіння, зокрема й біля переданої до музею ікони.

Також родина Гункевичів передала єпитрахиль отця Євстахія Смаля та 2 білі серветки, які він використовував під час підпільних богослужінь у будинку Софії Машталір. Життєвий шлях отця Євстахія Смаля сповнений трагічними подіями. Перші обіти в монастирі він склав 7 липня 1943р. Цього ж року розпочав навчання, завершити яке вдалося лише через багато років, після довгої низки випробувань і страждань: повоєнний арешт і вивезення на спецпоселення до Сибіру, де впродовж 7 років довелося працювати на лісорозробці. Після повернення з Сибіру Євстахій оселився у Львові й до кінця життя працював у лікарні, проте всі свої сили віддавав служінню Богові й був відомий як безстрашний священик гнаної Греко-Католицької Церкви.
Серед переданих матеріалів – особисті речі блаженного отця Миколи Цегельського: натільний хрестик; книжка «Коментар до Біблії»; збірник богослужбових молитов і пісень – Часослов, Мінея, Октоїх (Львів, 1901р.). Ці речі отець Богуслав Гункевич отримав навесні 2017р. під час випадкового знайомства з нащадком отця Миколи Цегельського. Після війни отець Микола зазнав радянських репресій – був заарештований та засуджений до 10 років ув’язнення. Перебував у пересильних таборах у с. Ляцькому поблизу Золочева, у Підкамені неподалік Бродів та у львівському пересильному пункті на вул. Полтв'яній. Там отець Микола Цегельський регулярно відправляв служби Божі. Згодом був вивезений у табір суворого режиму в поселенні Явас біля станції Потьма, де й помер, а його діти були виселені в Читинську область. Він є одним із новітніх українських священномучеників, був проголошений блаженним під час візиту Папи Римського Івана Павла ІІ в Україну в 2001р.

Кожна річ, передана родиною отця Богуслава, має унікальну життєву історію. Ці матеріали стануть частиною нової експозиції музею.

Теги: