Отець Олексій мріяв стати священиком ще з п’яти років. З усмішкою розповідає про те, як у дитячому садочку, граючись, відправляв служби, вінчав і хрестив ровесників. Згодом пішов прислуговувати в церкву і утвердився у виборі свого покликання. Закінчив духовну семінарію у Збаражі і вже 13 років служить у своєму рідному селі Шушківці в храмі Успіння Пресвятої Богородиці.

Отець Олексій ламає всі стереотипи про священиків. Він – креативний, відкритий і щирий, тож парафіяни радо йдуть до нього за порадою та охоче приходять до храму.

Шушківці – невелике село майже на межі Тернопільської і Хмельницької областей. Мешкає тут близько 250 людей.

– Це край цивілізації, – жартує священик. – Але цим ми особливі та цікаві. У нас є лише церква, клуб і ФАП. Навіть магазину немає і покриття мобільним зв’язком дуже погане.

Вже другий рік, окрім священичої справи, Олексій Філюк працює керівником будинку культури у Шушківцях.

– Для когось це, можливо, дивне поєднання. Однак культура і духовність – то невід’ємні речі. Працюючи у сільському клубі, я намагаюся об’єднувати громаду, виховувати у людях патріотизм, любов до рідного села, залучати їх до творчості. А ще, буває, питаю молодь ввечері у клубі, чому не були на Службі Божій вранці. Їм стає соромно, тож наступного разу обов’язково приходять до церкви, – розповідає він.

Дискотеки у селі влаштовують рідко, однак придбали до клубу більярдний і тенісний столи, тож жителі Шушківців щодня можуть збиратися і грати в улюблені ігри.
На Тернопільщині священик УПЦ КП керує будинком культури та організовує сільські свята

Отець Олексій у вільний час займається бджільництвом, доглядає за садом, а колись випікав короваї на замовлення. Сьогодні, зізнається, не вистачає на це часу, однак завжди радо вчиться чогось нового і відкриває для себе різні захоплення.

Отець Олексій вже третій рік поспіль організовує у рідному селі цікаві та захоплюючі свята, які збирають молодь і талановиті творчі колективи з усього району.

– Цього року на День села зібралося близько півтисячі людей. Розпочалося святкування вранці з урочистої Служби Божої, після якої ми освятили зілля у храмі, – розповідає отець Олексій. – Далі відбулося відкриття стели Небесної Сотні та поминальна молитва за наших Героїв.
На Тернопільщині священик УПЦ КП керує будинком культури та організовує сільські свята

Родзинкою дійства стали два десятки байкерів у вишиванках, які приїхали з Ланівців, Збаража, Тернополя.

Теги: