На початку всіх учасників привітав та поблагословив митрополит Володимир (Війтишин), патріарший економ. «Ми отримали благословення на проведення цього заходу від Блаженнішого Святослава, а також від Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, адже питання статутів релігійних організацій є дуже актуальним. На превеликий жаль, ми часто зіштовхуємося із ситуацією, коли норми цивільного та церковного законодавства до статуту є неоднаковими, а іноді цілком протилежні. Є також випадки, коли окремі державні органи один і той же пункт статуту релігійної організації бачать по-різному», - звернувся до учасників митрополит Володимир.

Він додав, що простежується така закономірність: коли змінюється українська влада, відразу змінюються статут релігійних організацій. «У майбутньому ми прагнемо такого не допускати. Переконаний, що обговорення, фахові доповіді, дискусії під час цього заходу приведуть статути юридичних осіб нашої Церкви у відповідність до церковного і державного законодавства», - сказав владика Володимир.

Крім цього, зачитали лист-привітання до учасників семінару владики Михайла (Бубнія), голови Комісії у справах монашества. У ньому  владика Михайло зазначає, що цей захід є першим із трьох семінарів щодо статутів релігійних організацій, які заплановано провести до кінця 2017 року. На його думку, такий семінар є потрібним та актуальним для Церкви та її інституцій.

«Як видно із програми, семінар складається із двох блоків: юридична особа в Церкві та юридична особа в державі. Існує така особливість канонічно заснованих церковних інституцій УГКЦ в Україні: спочатку вони засновуються та набувають статусу церковної юридичної особи, відповідно до ККСЦ, а потім засновуються та набувають статусу юридичної особи перед цивільним законодавством. У цьому можна простежити недосконалість вітчизняного законодавства, яке дещо по-іншому бачить юридичну особу, а також відсутність його гармонії із ККСЦ. Така двоїстість має наслідок того, що замість одного статуту, релігійна організація має два: церковний та державний», – пише в листі єпископ.

За його словами, українська модель реєстрації релігійних організацій сьогодні має ще одну особливість – ускладнену подвійну реєстрацію. Спочатку статути реєструються в Міністерстві культури або в обласних державних адміністраціях, а потім державним реєстратором вноситься у відомість до державного реєстру юридичних осіб.

Як зазначив владика Василь (Тучапець), голова Відділу соціального служіння УГКЦ, в останні два роки питання перереєстрації статутів порушило спокій у сфері церковно-державних відносин.

Протягом всього дня прозвучали доповіді з уст таких провідних експертів, як о. Роман Небожук, виконавчий директор Патріаршої курії УГКЦ, Андрій Юраш, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, о. Андрій Танасійчук, заступник керівника  Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ, Устим Хаварівський, головний юрисконсульт Патріаршої курії УГКЦ.

Теги: